Mozaic muzical

Cenaclul Flacara, celebrul fenomen cultural romanesc

Publicat: 19 ian. 2015
3

Cenaclul Flacara a fost un fenomen cultural care s-a desfasurat intre anii 1973 si 1985 condus de poetul Adrian Paunescu. De la poezia compusa de insusi Adrian Paunescu (uneori si instant, pe scena) si pana la versurile recitate din poeziile poetilor consacrati, de la muzica timid inganata de debutanti anonimi, care urcau pentru prima data pe scena si pana la unele piese deja cunoscute a unor formatii sau grupuri muzicale si a unor solisti deja afirmati, Cenaclul Flacara a delectat publicul cu muzica incepand de la melodii populare si pana la muzica clasica, folk si rock.

Vezi si Fiul marelui poet Adrian Paunescu face dezvaluiri de senzatie

Spectacolele aveau loc la inceput luni dupa-masa/seara in sala Teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti, dar mai tarziu s-au facut turnee in toata tara, spectacolele desfasurandu-se pe stadioane, salile de spectacol devenind neincapatoare. Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintila, Doru Stanculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanitchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittis, Anda Calugareanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zarnescu , Stefan Hrusca. Incepand cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacara formatia Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zarnescu si Romeo Beianu) care acompania intreg spectacolul, formatie cu care s-a scos si singurul disc cu Cenaclul Flacara. Dupa plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o noua turnura. A devenit trupa Flapo (A. Zarnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz – formatia a incercat mai multi clapisti , dar niciunul permanent) si acompania majoritatea solistilor si a cantecelor de grup. Alexandru Zarnescu a aparut si cu activitate solistica (Dor de Eminescu, Castelul, Dusa-i tineretea).

Vezi si 5 noiembrie 2010: A incetat din viata Adrian Paunescu

Membrii Flapo aveau si un microrecital in cadrul cenaclului, in care fiecare devenea solist, interpretand piese internationale: The Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri s.a. .

Din 1973 (prima oara) pana in 1985 (ultima oara) au avut loc 1.615 spectacole de muzica si poezie.

Spectacolele au fost interzise in anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiesti in timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morti si cateva zeci de raniti.
Adauga un comentariu