News Flash:

Cenaclul universitar "Stefan Luchian" - expozitie de pictura

22 Noiembrie 2006
825 Vizualizari | 0 Comentarii
Integrata in succesiunea manifestarilor Zilelor Universitatii "Al. I. Cuza", expozitia cenaclului universitar "Stefan Luchian" (presedinte prof. univ. dr. Violeta Georgescu) expune pictura, grafica, gravura, tapiserie si design vestimentar. Repertoriul divesificat pe genuri si orientari artistice certifica inexistenta unor restrictionari tematice sau de orientare artistica. Este un climat de libertate, emulare si incredere reciproca, membrii ei - varstnici sau tineri debutanti, universitari sau neuniversitari, profesionisti sau, cei mai multi, neprofesionisti, din Iasi sau din alte localitati accepta un singur criteriu delimitativ si prohibitiv - la intrare si la eventuala lor persistenta in cenaclu - cel al valorii artistice. Prezenta majoritara a artistilor - universitari, apartinand diverselor institute de invatamant universitar asociaza consorþiului artistic, preludiul celuilalt - universitar -, sub egida si boltile Salii Pasilor Pierduti a Universitatii iesene.

Ne onoreaza in expozitie prezenta artistilor - cadre didactice la Academia de arte din Iasi - Miruna Hasegan (o modern-conceputa tapiserie cu un discret colaj textil), Atena Simionescu (prin acordurile grav-expresive ale unei gravuri) si Valentina Sava (un chip de clovn dramatic realizat la interferenta dintre aparenta "rolului" si realitatea tragic tensionata a omului - detinatorul acestuia).
O nota aparte a expozitiei este data de un anumit evazionism artistico-turistic. Calatoare dar si expozanta in Spania (parte din membrii cenaclului au expus frecvent peste hotare) Maria Manuca realizeaza o remarcabila si fascinanta plastica alegorie a tarii vizitate, particular interferata de misterul stratificarilor de civilizatii oriental-occidentale. Prin ample perspective si orchestrari cromatice Rodica Posatolache imprima peisajelor o inedita viziune a abordarii raporturilor spatiale. Universul infantil - permanenta de altfel a picturii sale - prilejuieste Cellei Negoiescu, noi lucrari indatorate acestuia. Spontaneitate si vitalitate, diversitate si unitate in "anotimpurile" Olgai Cosmovici. Straluciri de Bizant filtrate prin intelegerea aparte a creatorului icoanelor noastre populare pe sticla la Rodica Buscu. Concentrare intr-un dialog cu monumentalul si misterul la L. A. Ene. Debuteaza M. Lostun si A. Hrib. Pe linia mai vechilor lor realizari L. Biborosch, Daniela Isachie, Brandusa Radu, Carmen Toma.
O inedita, modern - creatoare prelucrare a ornamentelor populare in cadrul designului vestimentar la Maria Andries.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2814 (s) | 22 queries | Mysql time :0.159042 (s)