News Flash:

Centenar "Gheorghe Baileanu"

7 Septembrie 2001
1774 Vizualizari | 0 Comentarii
•Meritul principal al lui Gheorghe Baileanu in arhivistica ieseana consta in salvarea, conservarea si valorificarea bogatului fond al Epitropiei Spitalului "Sf. Spiridon" •Acesta este constituit din 66 de pachete de documente, 1.804 dosare si 200 de planuri de mosii

Marti, 4 septembrie 2001, orele 17, Muzeul "Mihail Kogalniceanu" din Iasi a gazduit Centenarul "Gheorghe Baileanu". La aceasta manifestare aniversara au participat profesori universitari si cercetatori, dintre care mentionam pe: prof. univ. dr. Stefan S. Gorovei, Carmen Voroneanu, de la Biblioteca Institutului "A. D. Xenopol", si Constantin Ioan Garneata, de la Arhivele Statului Iasi. Cei prezenti au adus un omagiu celui care si-a dedicat viata operelor caritabile.
Unul dintre fondurile personale mai putin cunoscute, dar care se recomanda atentiei cercetatorilor, este cel ce poarta numele lui Gheorghe Baileanu. Acesta s-a nascut in Iasi, la data de 1 mai 1901. In octombrie 1919, s-a inscris la Facultatea de Drept si, in paralel, la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Iasi. Si-a luat licenta in drept in anul 1922, iar in anul 1924 a terminat si studiile la Litere si Filosofie. In 1926 si-a luat doctoratul in drept si, ulterior, si-a completat studiile universitare la Grenoble, Paris si Roma. In anul 1922 s-a incadrat la Spitalul Central (fosta Epitropie a Spitalelor "Sfantul Spiridon"), unde a detinut functia de copist, apoi arhivar, calitate care l-a determinat sa adune toate actele, documentele si hrisoavele imprastiate in pivnitele institutiei. Intre anii 1934 - 1937 a fost director general si delegat prim-efor al Epitropiei Spitalelor "Sf. Spiridon" din Iasi. In calitate de director, a creat in cadrul spitalului o scoala de surori infirmiere, a organizat serviciile spitalicesti, a introdus o statistica a activitatilor spitalicesti, precum si a rulajului de materiale, a creat directia asistentei sociale, caminul orfanilor gasiti, servicii sociale de spital pe specialitati si a pus ordine in administrarea interna a spitalului. Pe data de 3 decembrie 1956 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Clinica Medicala creat de Baileanu in incinta Spitalului de Adulti numarul 1 ("Sfantul Spiridon"). Incepand cu anul 1928, Gheorghe Baileanu a publicat o serie de lucrari in domeniul istoriei si in cel de drept, printre care amintim: "Formarea Epitropiei xSf. Spiridona si crearea persoanelor juridice in vechiul drept privat", "Istoria spitalului clinic orasenesc", "Teoria generala a dreptului" si "Expresia si cuprinsul notiunii de drept". Pentru activitatea sa, in 1955, Gheorghe Baileanu a fost ales membru in Comisia stiintifica a muzeelor si a monumentelor istorice din Iasi. A fost delegat de Ministerul Sanatatii Publice pentru a culege si a studia materialul necesar pentru istoria Farmaciei din Romania. Bogata sa colectie de documente si scrisori a donat-o Arhivei Statului din Iasi. Fondul cuprinde 232 de unitati arhivistice din perioada 1912-1981, structurata astfel: manuscrise, documente, corespondente si fotografii. Desigur, meritul principal al lui Gheorghe Baileanu in arhivistica ieseana consta in salvarea, conservarea si valorificarea bogatului fond al Epitropiei Spitalului "Sf. Spiridon", constituit din 66 de pachete de documente, 1804 dosare si 200 de planuri de mosii. Fondul personal "Gheorghe Baileanu" este pretios, la randul sau, tot pentru istoria ieseana a institutiilor, a urbanismului, culturii, dar si a Moldovei in general. Pentru acest material, a fost folosita documentarea din revista "Arhivele Moldovei" numarul III - IV, anul 1996 - 1997.
Marius HALCIUG
Roxana MELINTE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014735 (s)