Securitate

Centrala nucleara din Germania, infectata cu virusi informatici

Publicat: 27 apr. 2016

Centrala nucleara de la Gundremmingen, sudul Germaniei, a fost infectata cu virusi informatici, insa acestia nu par sa fi pus in pericol functionarea uzinei.

Centrala de la Gundremmingen, situata la 120 km nord-vest de Munchen, este operata de compania germana RWE.

Virusii W32.Ramnit si Conficker au fost descoperiti in unitatea B de la Gundremmingen, intr-un sistem informatic actualizat in 2008 cu un soft de vizualizare de date, potrivit Reuters.

RWE a informat Biroul federal pentru securitate informatica (BSI), care lucreaza impreuna cu specialisti in IT pentru a analiza acest incident.

Potrivit lui Mikko Hypponen, cercetator principal la compania F-Secure din Finlanda, specializata in securitatea calculatoarelor, infectarea unor infrastructuri critice este un fenomen surprinzator de comun, nefiind insa in general periculos daca uzina nu a fost vizata in mod special.

Virusii cei mai comuni se raspandesc fara ca acest lucru sa fie constientizat, sustine expertul.

Spre exemplu, Hypponen spune ca un fabricant european de aeronave i-a declarat recent ca saptamanal curata sistemele avioanelor sale de malware-uri proiectate pentru telefoane cu sistemul de operare Android. Malware-urile s-au raspandit la avioane din simplul motiv ca angajatii fabricii si-au incarcat telefoanele mobile cu portul USB in cabina.

Intrucat avionul functioneaza cu un sistem de operare diferit, nimic nu l-ar afecta, insa virusul ar fi transferat spre alte dispozitive conectate la incarcator.

In 2013, un virus informatic a atacat un sistem de control al turbinelor la o centrala electrica din SUA, dupa ce un tehnician a introdus un drive USB infectat in retea, scotand centrala din functiune timp de trei saptamani.

Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, din urma cu 5 ani, guvernul german a decis sa accelereze inchiderea centralelor nucleare din tara, pe fondul ingrijorarilor legate de securitatea acestora, mentioneaza Reuters.loading...

Adauga un comentariu