National

Centralele de apartament, interzise în România. Cum pot fi montate în continuare

Publicat: 16 feb. 2021
centralele de apartament interzise
Centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România. Reprezentanții acestei asociatii au precizat că proiectele de instalaţii de gaze pentru astfel de centrale de apartament nu vor mai fi avizate.

Se anunță vremuri dificile pentru proprietarii de apartamente care doresc să-și monteze centrale termice pentru încălzirea locuinței. Și aceasta deoarece proiectele de instalaţii de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1.

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Centralele de apartament vor fi interzise

Pentru ca centralele să poată fi montate în continuare în apartamente ar putea deveni obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Este important de precizat ca astfel de construţii – coșurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Astfel soluţia salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. se loveşte de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice cu coşuri individuale în apartamente.

Încălzirea locuințelor îi va arde la buzunare

Această situație nu îi avantajează deloc pe locuitorii marilor orașe care se confruntă cu probleme la sistemul de încălzire centralizată. Astfel, dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrală individuală se vor lovi de o nouă problemă, destul de costisitoare.

Un alt act normativ, Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin. 2:

„În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Așadar, centralele de apartament vor fi interzise dacă nu respectă normele legale cu privire la coșurile de evacuare…

Comentarii
  • Dar și centrale pe combustibil solid sau nu-mai pe gaze, eu am centrală pe lemne și nu am avut încălzire centralizată am avut teracote pe lemn îi dotată locuință la bloc cu coș de evacuare separat, fiecare apartament are coșurile lor e dotat bl. cu coșuri.!

  • Eu am centrală cu combustibil solid cu lemne, nu am avut încălzire centralizată comună a avut teracote cu lemne și fiecare apartament are coșurile lor coșuri care sânt dotate blocului, întrebarea e de ce să nu avem voie cu centrale fiecare familie cu a lui.?

  • Mie mi se pare o aberatie.
    Centralele care sint montate la bloc sint centrale cu tiraj fortat , ma inou in condensare.care isi trag aerul necesar arderii pe acel cos de evacuare.Cum vor functiona centralele astea pe un cos comun ?

  • Asa suntem noi romani invidiosi pe cei din jur … , legi impotriva carni bio , legi pentru apa , legi pt aer , legi pt etc … ia sa muriti in chin de pla … ca in 1600 nu erau asa legi si se dadea foc la oameni pe rug . La noi in romania se fac teste pe legi ca romanu e prost … nu mai are guvernu de unde fura si adauga mod de plata …. trezitiva sau muriti.

  • Prosti … resturi ce a inventat omul … romania e pe primul loc la asa cv …. bani pe aer neau luat .. urmeaza ca rata de viata sa fie redusa pana la 50 ani… cei peste omorati … doar munca si iar munca si sclavism pe prosti

  • Voi nu ati inteles ca politicienii nu stiu ce sa mai ” inventeze” ca sa puna impozite .Cand toata lumea vor demonta centralele pe gaz , si se va trece la incalzirea centralizata vor gasi alte motive pentru revenirea la centraleje de apartament sau vor gasi ei alte idei cum sa jupoaie populatia

  • Cel care sperie lumea cu articolul nu știe că centralele în condensație au tubul de evacuare din plastic, nu a luat în calcul că se poate face coș colector extern din țeavă de pp pentru scurgere, ∅125/ ∅160, cu ramificații în care să intre numai racordurile de evacuare ale centralelor, unde investiția ar fi de câteva sute de lei, nu mii de euro…..

  • Bineinteles! Te obliga sa stai beneficiar la termoficare, sa te jefuiasca statul, ca sa aiba bani la partid. In toata lumea, nu numai in Europa sistemul este generalizat si functionaeza perfect.Uita toti ca jumatate din agentul termic se pierde prin reteaua de transport prin insusi principiul de functionare al termoficarii pe distante mari. Asa ca platim sa ne incalzeasca strazile!Niste nemernici.

Adauga un comentariu