Eveniment-Social

Centrele de plasament iesene gazduiesc peste 1300 de copii

Publicat: 01 sept. 2013
1

@ Nepasarea unor parinti conduce la ocuparea pana la refuz a centrelor de plasament iesene @ Chiar daca rolul asistentilor sociali este de a preveni abandonul si de a gasi resursele necesare pentru mentinerea in familie, pentru unii cea mai simpla cale de rezolvare este plasamentul in regim de urgenta

Intre peretii centrelor de plasament din judetul Iasi cresc sute de copii, abandonati de cei care le-au dat viata. In sistemul rezidential al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC) sunt cei mai multi copii cu varsta intre 14 si 18 ani, dar tot in aceste locuri au gasit un acoperis deasupra capului si bebelusi sub varsta de 1 an. Pana la data de 30 iunie 2013, au fost inregistrati 1344 de copii care nu cunosc alt mediu familial in afara centrelor de plasament. Orfani sau abandonati din inconstienta si nepasare, acesti copii sunt informati ca la varsta de 18 ani vor fi nevoiti sa-si ia viata in propriile maini.

In Centrul Social Targu Frumos sunt 209 copii, la Centrul de plasament I. Holban 206, la Centrul de plasament C.A. Rosetti 179, in Centrul Social Veniamin Costache 133 iar la Centrul Social Bogdana si Centrul Social Bucium in total 240 de copii. Din totalul intrarilor în sistemul rezidential, pentru 80 de cazuri s-au instituit plasamente în regim de urgenta, decizie de urgenta sau ordonanta presedintiala, fata de 124 în tot anul 2012. Sunt cazuri in care persoanulul din centrele de plasament nu face fata numarului mare de copii iar posturile scoase la concurs nu mai reprezinta o atractiei atat de mare pentru candidati din cauza salariilor mici din sistem.

„Incetarile de masura de protectie de tip rezidential din centrele de plasament ale DGASPC Iasi se instituie in anumite conditii. Au fost 132 de reintegrari in familia naturala, 37 de plasamente la asistent maternal profesionist si 83 de cazuri in care beneficiarii au implinit varsta de 18 ani. In aceasta ultima situatie s-a reusit sustinerea a 32 de tineri prin inaugurarea centrelor multifunctionale iar 41 au fost primiti in familiile naturale”, a precizat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC Iasi. Cei mai norocosi dintre copiii abandonati sunt cei luati in asistenta maternala si cel putin pentru o perioada de timp au asigurat un loc pe care sa-l denumeasca „acasa”.

Comentarii
    • VILE care lea facut pentru 6 luni este sa te bucuri si sa te autogospodaresti dar te gandesti cand se exprima contractul te da in strada

  • Si daca un baeat de rand ar vrea sa locuiasca cu o fata de la centru vostru ma explic in paranteza ( sa o ia acsa la el sa locuiasca impreuna )… si fata e depasita dhe 18 ani cu ce obligati ati putea sai opriti ca daca dupa ce fac 18 ani ii dati afara …. pe voi ce va mai intereseaza … dc nui lasati sa se duca daca au unde sa se duca si au un acoperisi al lor deasupra capului ..

Adauga un comentariu