Local

Centru de robotică și reabilitare la Spitalul de Recuperare din municipiu

Publicat: 14 feb. 2020

Municipalitatea ieșeană va aloca peste trei milioane de lei pentru un proiect legat de Spitalul Clinic de Recuperare. Instituția medicală va implementa un centru de robotică și neuroreabilitare

Plenul Consiliului Local al municipiului Iași se va reuni la începutul săptămânii viitoare într-o nouă ședință extraordinară a instituției. Pe ordinea de zi vor figura două proiecte de hotărâre privind o serie de investiții cu fonduri europene. Un astfel de proiect prevede înființarea Centrului de Robotică și Neuroreabilitare a Spitalului Clinic de Recuperare. Proiectul are o valoare de 3,1 milioane lei și o durată de implementare de 24 luni, fiind derulat prin intermediul Programului Operațional Regional.

„Recuperarea neurologică a pacienților implică un număr considerabil de resurse specializate, atât umane, cât și tehnice. Ajutorul medical acordat la timp poate reduce urmările catastrofale ale afecțiunilor neurologice. Astfel, se remarcă nevoia atât pentru personalul medical specializat și perfecționat la nivelul solicitărilor contemporane, cât și pentru echipament specializat, cu ajutorul căruia să poată fi eficientizate intervențiile în cazul fazei acute a bolii, cât și recuperarea medicală a pacienților.

În același timp, se observă faptul că inovațiile tehnologice în domeniul recuperării neurologice sunt insuficient accesibile pentru majoritatea pacienților. Sistemele robotice pentru recuperarea membrelor superioare în instituțiile medicale publice, de asemenea, sunt la fel de puține. Astfel, la nivel de țară, în România, în 2015 erau doar doi roboți pentru recuperarea membrelor inferioare, unul dintre ei fiind la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, tabloul general la nivel de țară fiind în continuare sub nivelul necesităților și solicitărilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Spații cedate către UMF Iași

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a plenului Consiliului Local va mai figura un proiect de hotărâre legat de atribuirea în folosință gratuită pe o perioadă de 15 ani către Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a unor spații situate în unitățile sanitare aflate în proprietatea municipiului Iași. În acest caz este vorba de un spațiu de la Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iași – salon 1 (C1A), etaj 1, Corp C1, de la Spitalul de Recuperare Iași – amfiteatru situat la parter și Cabinet Explorări Funcționale, situat la et. 6.

În calcul a mai intrat un spațiu de la Spitalul Județean de Urgență „Sf Spiridon” Iași – Clinica a III-a Chirurgie, cameră magazie, demisol, dar și o cameră de sală de operații 1, et. 2, o cameră Cabinet, parter și în Ambulatoriul Integrat al spitalului, Cabinet 155 bis, et.1. Acestea sunt doar o parte din spațiile ce vor fi date de către municipalitate către UMF Iași în perioada următoare pentru perioada de 15 ani, cerută de universitate.loading...

Adauga un comentariu