Local

Centru de screening pe terenul unei parcari. IRO va construi o noua unitate pentru diagnosticarea cancerului

Publicat: 30 iul. 2015
1

@ Institutul Regional de Oncologie va avea o noua cladire @  Consiliul Judetean a dat in concesiune un teren pe o perioada de 49 de ani @ Lucrarile trebuie demarate cat mai repede @

In urma cu un an, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi a primit in concesiune de la Consiliul Judetean (CJ) Iasi un teren cu o suprafata de 1438 mp in Copou, pe strada Codrescu nr. 6 pentru amenajarea unei parcari, pe o perioada de un an. Terenul a fost amenajat cu putini bani pentru a putea fi folosit de salariatii IRO si pacientii care se interneaza in spital, insa conducerea spitalului a gasit o idee mai practica pentru a folosi acea suprafata de teren.

„Dupa ce am amenajat noi terenul cu cheltuieli cat mai putine, pentru a-l folosi, ne-am gandit si ne-am dat seama ca ar fi mai bine sa facem un proiect pentru finantare europeana, sa construim o cladire pentru un centru de screening si de diagnosticare in bolile oncologice. In acel spatiu, persoanele care au o suspiciune in ceea ce priveste sanatatea vor putea fi investigate si daca au alte boli, vor fi dirijate in alta parte. In conditiile in care cineva este diagnosticat cu cancer, sa fie trimis aici (IRO – n.r.) pentru tratament, pentru ca zona de ambulator este foarte aglomerata”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Cum va arata noua cladire a institutului

Pentru a putea construi acest centru de screening si diagnosticare, conducerea IRO a facut o noua solicitare la CJ, iar dupa ce a facut o fundamentare si a sustinut-o in Comisiile de specialitate si in plen, CJ a acordat terenul din Codrescu institutului in concesiune pe o perioada de 49 de ani.

„La inceputul lunii iulie ni s-a acordat terenul in concesiune. Avem hotarare de la CJ de acordare in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani a terenului respectiv in vederea realizarii unei constructii. In urma cu doua saptamani a aparut ultima forma a ghidului de finantare, acum lucram la proiect, il depunem, iar dupa ce se semneaza din nou contractul de finantare ne apucam de treaba”, a continuat managerul. Constructia cladirii va fi finantata din fonduri europene pe Programul Operational Regional (POR). Daca lucrarile nu vor incepe in doi ani de zile, terenul va fi din nou al CJ. Conducerea institutului are deja, in plan, ideea infatisarii noului centru. Acesta va avea patru etaje, parter, demisol si subsol. „Cum terenul are 1438 mp, ne-am gandit sa fie in jur de 600 mp amprenta la sol. Vom face subsol, unde va fi parcarea, demisolul pentru partea de imagistica, cea care are nevoie de radioprotectie, parter si apoi patru etaje. In total, ar fi cam 4.200 mp”, a precizat ec. Mirela Grosu. 

In ceea ce priveste stadiul lucrarilor din curtea institutului, acestea au avut cateva intarzieri, dar acum lucrurile merg mai bine. Fondurile alocate sunt pana in luna decembrie, iar daca proiectul nu este finalizat pana la sfarsitul anului, diferenta ce va ramane neexecutata va trebui achitata de catre institut.





Adauga un comentariu