Eveniment-Social

Centru multifuncțional în zona Cicoarei, cu fonduri europene. Primăria Municipiului Iași a primit o ofertă – FOTO

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Municipiului Iași a primit o ofertă în cadrul unei licitații organizate pentru încredințarea lucrărilor aferente „Proiectului integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncțional Cicoarei”.

Centrul multifuncțional Cicoarei

Procedura de achiziție publică are o prevedere bugetară maximă de 12.554.467 lei, fără TVA (14.939.815,73 lei, cu TVA) și a atras oferta firmei Elit Construct SRL din Vaslui.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 5 mai. Valoarea totală a proiectului este de 16.846.646,85 lei (aproximativ 3,51 milioane de euro), iar finanțarea se va realiza prin intermediul Programului Operaţional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.3: „Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România”.

Unde va fi construit centrul multifuncțional

Centrul multifuncțional va fi construit pe strada Sofia Nădejde (fostă Cicoarei), suprafața terenului studiat pentru Planul Urbanistic Zonal fiind de 7.700 metri pătrați, din care 15% vor reprezenta spații verzi. Noua construcție va avea un regim de înălțime P + 4E (cu o înălțime maximă 20 de metri de la cota terenului natural în aria construită).
În cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc în cartierul Cicoarei şi în zonele învecinate. Astfel, proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci etc.

Un alt proiect, EnCaMo, este derulat de Muzeul Național „Moldova” Iași și Mănăstirea Căpriana

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, România și Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova derulează, începând cu data de 05.03.2020, Proiectul “Enhancement of Căpriana Monastery for the Promotion of the Unique Ecclesiastic Heritage by Cross-border Cooperation and Digitization”, 2SOFT/2.1.76, acronim EnCaMo, cu o durată de 18 luni, finanțat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, obiectiv tematic 3, axa prioritară 2.1, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Conferința de presă, dedicată lansării Proiectului EnCaMo, se va derula marți, 28 iulie 2020, ora 11.00, la Palatul Culturii, în curtea interioară 2, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și de prevenție, impuse de pandemia de Covid-19. Echipa partenerului din Republica Moldova va participa la acest eveniment inaugural de la distanță, online, cu ajutorul tehnologiei informaționale.

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 109.760 EUR, din care 97.760 EUR reprezintă Grantul din fonduri europene, iar 11.000 EUR cofinanțare din partea celor două instituții.

Proiectul vizează conservarea, valorificarea și promovarea turistică a patrimoniului ecleziastic unic, cu valoare istorică, patrimoniu cultural transnațional comun, prin înființarea la Mănăstirea Căpriana a primului muzeu religios din Republica Moldova, cu patrimoniu ecleziastic descoperit în cadrul cercetărilor arheologice efectuate la acest așezământ, și prin realizarea, în cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Iași, România, a unei expoziții virtuale permanente, în vederea creșterii numărului de turiști.

Proiectul prevede și alte activități, precum: cursuri de instruire și formare în domeniul conservării și valorificării muzeale a patrimoniului ecleziastic arheologic, simpozion internațional, expoziție temporară cu artefactele din patrimoniul viitorului muzeu al Mănăstirii Căpriana, dar și activități comune de promovare a proiectului și diseminare a rezultatelor, ce vor fi derulate împreună cu partenerul din Republica Moldova.

Grupul țintă al proiectului

Grupul țintă al proiectului îl reprezintă personalul din instituții de cult, muzee, turiști, agenții de turism, dar și publicul larg, indiferent de vârstă, apartenență religioasă, educație, din cele două țări partenere. Obiectivele și rezultatele ce vor fi obținute în cadrul proiectului EnCaMo sunt unice atât pentru România (prin conceperea și implementarea expoziției virtuale permanente), cât și pentru Republica Moldova (prin realizarea primului muzeu religios cu obiecte rezultate din săpături arheologice).

Coordonarea activităților proiectului este realizată de Managerii de proiect: dr. Maria Geba, șef Centru de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural, din partea CMNM Iași, respectiv Arhim. Filaret Cuzmin (Iurie Dionisie Cuzmin), stareț al Mănăstirii Căpriana, Republica Moldova.

Adauga un comentariu