News Flash:

Centrul de dializa are nevoie disperata de bani

19 Noiembrie 2000
830 Vizualizari | 0 Comentarii
•Desi legislatia prevede stocuri de medicamente pentru 30 de zile, nu poate fi asigurat necesarul decat pentru doua saptamani •Motivul principal il reprezinta datoriile de peste 14 miliarde lei catre furnizorii care accepta colaborarea "pe incredere"

In lipsa unei finantari corespunzatoare, in conformitate cu legislatia in vigoare, Centrul de Dializa Iasi a ajuns sa acumuleze datorii de aproape 14 miliarde lei catre furnizorii de medicamente.
Conducerea Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Universitar "C.I. Parhon", a inaintat, la inceputul lunii, un protest catre Casa Nationala si cea Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate, conducerea spitalului si Colegiul Medicilor in care se mentioneaza ca, "Din datele furnizate de serviciul de contabilitate al spitalului, in ultimele doua luni, nu a fost primita suma de 5,8 miliarde lei pentru hemodializa si dializa peritoneala. In plus, nu a fost receptionata nici suma de 1,9 (cu ordinul de plata nr. 523/16 iunie 2000), corespunzatoare lunii iunie, conform faxului primit de la Casa Nationala. Astfel, pe de o parte, datoriile pentru materiale de dializa la firmele furnizoare depasesc in prezent sapte miliarde lei si, mult mai important, nu exista fonduri pentru continuarea dializei pentru cei 200 de pacienti cu insuficienta renala cronica".
Conform legii, decontarea contravalorii serviciilor medicale pentru tratamentul insuficientei renale terminale (dializa peritoneala si hemodializa) se efectueaza de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Prin adresa AC/1817/71.07.2000 a CNASS (in conformitate cu prevederile ordinului presedintelui CNASS nr. 93/20.07.2000) trimisa CJASS Iasi, precum si prin adresa 2715/14.08.2000 de la Departamentul Politicii Bugetare, se precizeaza ca prin ordinul de plata nr. 717 a fost alocata suma de 58,9 miliarde lei din fondul de redistribuire aferent decontarii serviciilor medicale. Din aceasta suma totala, pentru hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal (nr. - care deja a fost realizat la Iasi) a fost alocata, pentru doua luni, suma de 5,8 miliarde lei. "Acesti bani ar trebui sa se regaseasca in bugetul spitalului, virarea sumei totale de 5,871 miliarde lei fiind afirmata de catre CJASS. Si, totusi, nu sunt in contabilitate. Este evident ca ne aflam in fata unei situatii total confuze, in care ori nu se cunoaste legea, ori nu se respecta, ori se doreste sabotarea sistemului sanitar, cu consecinte extrem de grave asupra sanatatii si dreptului la viata al pacientilor cu afectiuni renale, aflati in tratament. Va rugam sa analizati situatia descrisa si sa faceti demersurile necesare pentru lamurirea si remedierea disfunctionalitatilor amintite", se mai mentioneaza in protest.
De precizat ca fondurile solicitate au fost stabilite pe baza unui calcul minim, in functie de consumul real precedent, asigurand doar nevoi de supravietuire si nu acopera un necesar decent. "In momentul de fata, datoriile ajung la aproape 14 miliarde lei. Din luna august nu s-a mai alocat nimic din programul de dializa. Dupa cunostinta mea, aceste programe ar trebui sa se regaseasca in bugetul spitalului. In ultima perioada sunt peste 1.800 de pacienti pe hemodializa intr-o luna, plus pacientii pe dializa peritoneala, costul total al acestor prestatii fiind de aproximativ trei miliarde lei pe luna. Oricat as incerca sa determin firmele furnizoare sa fie intelegatoare in ceea ce priveste achitarea facturilor, situatia nu poate dura la nesfarsit. Si, atunci, stam tot timpul cu teama ca se termina medicamentele si in 48 de ore vor muri pacientii. Un asemenea centru trebuie sa aiba, conform legii, un stoc de medicamente pentru o luna. Noi incercam sa ne descurcam cum putem, sa facem economie, dar vin cazuri grave, netratate la timp, care necesita ingrijiri speciale ce costa foarte mult. Dupa parerea mea, trebuie pus un accent mai mare pe profilaxie. Transplantul renal trebuie sa continue pentru ca este sansa de a rezolva problemele unui mare segment de populatie. Avem structura organizatorica si echipe de specialisti capabili sa faca transplanturi. Oricine ar trebui sa fie mandru de aceasta realizare. Singura problema sunt banii", a precizat prof dr. Maria Covic, seful Clinicii de Nefrologie.
Exista promisiuni din partea Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" pentru un sprijin financiar. Din pacate, intr-un oras de talia Iasului, autoritatile locale nu au contribuit cu nimic in rezolvarea acestei probleme. Poate, preocupati de campania electorala care necesita mari eforturi (organizatorice dar si financiare), politicienii ieseni si reprezentantii administratiei locale au trecut cu vederea aceasta remarcabila realizare a medicinii iesene care a fost posibila datorita profesionalismului medicilor si mai putin a sprijinului comunitar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1592 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012281 (s)