Eveniment-Social

Centrul de excelenta in chirurgie neonatala va functiona la Spitalul de Copii

Publicat: 05 mart. 2012
1

Managerul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iasi a solicitat ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli, sa transforme compartimentul de chirurgie neonatala din unitatea medicala in centru de excelenta. De asemenea, dr. Valentin Munteanu a propus ca finantarea pentru functionarea centrului sa se faca pe un program national de chirurgie neonatala. Ministrul Sanatatii a fost de acord cu propunerea conducerii de la Spitalul Sf. Maria si este posibil ca, pana la sfarsitul anului, aceasta sa fie pusa in practica.

In cadrul unitatii medicale exista un compartiment de anestezie si terapie intensiva si chirurgie neonatala cu o capacitate de 10 paturi. In cadrul compartimentului sunt tratati si operati nou-nascutii cu malformatii congenitale. Nu se fac interventii pentru malformatii cardiace, pentru ca nu exista sala de operatie, personalul specializat, instrumentarul. „In aceasta perioada a crescut adresabilitatea nou-nascutilor cu malformatii congenitale. Acesti copii au nevoie de mai multe etape de tratament chirurgical. Numai la o singura internare, un copil este supus la doua-trei operatii. Compartimentul de chirurgie neonatala este finantat din bugetul de terapie intensiva. Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza o suma fixa pentru o interventie chirurgicala, insuficienta avand in vedere costurile. De aceea, domnul manager a propus domnului ministru infiintarea Centrului de excelenta in chirurgie neonatala, iar finantarea sa se faca pe un program special de chirurgie neonatala. Astfel, cresc sansele de supravietuire ale acestor copii. Prin infiintarea acestui centru va scadea si mortalitatea infantila”, a declarat dr. Elena Hanganu, purtator de cuvant la Spitalul de Copii Sf. Maria.

In Compartimentul de chirurgie neonatala sunt intrrnati 8 nou-nascuti, cu varsta intre doua zile si 3 luni. Sapte dintre ei au fost diagnosticati cu malformatii ale tubului digestiv, iar unul din malformatie uro-genitala. „Centrul are nevoie de o dotare corespunzatoare, instrumentar chirurgical, incubatoare, materiale sanitare. Personal specializat exista. Numai saptamana trecuta am internat trei copii. Compartimentul de chirurgie neonatala se adreseaza pentru toata zona Moldovei, dar si altor judete. Speram ca vom primi sprijinul necesar ca, pana la sfarsitul anului, sa avem in spital acest centru de excelenta in chirurgie neonatala”, a spus medicul chirurg Elena Hanganu.

Adauga un comentariu