Eveniment-Social

Cercetare pe neuroinginerie, un proiect special internațional coordonat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași! Participă și prestigioase instituții de învățământ superior din străinătate

Publicat: 20 iul. 2020
Au apărut primele rezultate la Admiterea 2020 la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Una dintre cele mai căutate facultăți, Arhitectură, a publicat listele candidaților admiși
Rezultate Admitere 2020 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, implicată într-un valoros proiect de cercetare în neuroinginerie! Astfel, TUIAȘI este una dintre puținele instituții de învățământ superior din regiunea de Nord-Est a țării care va coordona un proiect pe linia Orizont 2020. „Proiectul «BrainTwin» va începe din luna septembrie 2020, are valoarea de 900.000 de euro și în cadrul acestuia TUIAȘI va coordona un consorțiu, format din reputate entități de cercetare europene, care își propune dezvoltarea de proiecte comune în domeniul neuroingineriei”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este coordonatoare a unui important proiect de cercetare în neuroinginerie.
Denumirea completă a proiectului este „Development of a World-Level Neuroengineering Research Centre by European Twinning – «BrainTwin»”. TUIAȘI coordonează consorțiul format din Institutul Fraunhofer IPA din Germania, una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare de profil din lume, Universitatea din Salamanca, Steinbeis 2i GmbH, din Germania, și Centre for Social Innovation, din Austria.

Proiect de cercetare internațional, coordonat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru dezvoltarea în neuroinginerie

Linia de finanțare a acestui proiect este destinată proiectelor de tip „twining”, adică de îngemănare între universitățile din țările mai puțin performante și instituții de prestigiu din zone ale Europei unde cercetarea este mai avansată, pentru a crea împreună o strategie comună de cercetare și a depune cât mai multe proiecte pe domeniul respectiv.

„Prin crearea acestui consorțiu de instituții prestigioase putem dezvolta proiecte pe direcția neuroingineriei, identifica teme viitoare de cercetare și putem extinde zonele și domeniile în care pot fi depuse proiecte pe axa Orizont 2020 și să atragem mai multe fonduri prin câștigarea proiectelor în acest domeniu. Este o mare reușită pentru universitatea noastră și este primul rezultat al acordului semnat cu Steinbeis 2i GmbH, prin care am devenit punct regional pentru rețeaua Danube Transfer Center”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la Universitatea Tehnică din Iași.

Conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, director al proiectului: „O metodă de a diagnostica bolile neurodegenerative încă din stadiul incipient este un scop ambițios al activității noastre”

Principalul scop al proiectului este de a găsi metode inovative prin care ingineria poate să asiste pașii de neurologie din medicină, în special prin implementarea soluțiilor inginerești care pot să avanseze partea medicală a neuroștiințelor. Spre exemplu, în proiect se va încerca identificarea de metode pentru a îmbunătăți calitatea imagisticii medicale, fiindcă sunt unele zone care, la scanarea cu un computer tomograf, nu prezintă o imagine suficient de clară, iar prin diferite soluții tehnice aceasta calitate a imaginilor poate fi mult mai bună.

„Un alt țel ambițios este să punem la punct o metodă de a diagnostica bolile neurodegenerative încă din stadiul incipient; e un scop foarte ambițios. Vom investiga dacă, folosind instrumente legate de inteligența artificială, prin analiza imaginilor generate de neuroimagistică, se poate detecta dintr-un stadiu incipient posibilitatea sau probabilitatea apariției unei astfel de boli într-un interval de, să spunem, doi ani din momentul scanărilor”, a declarat conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, director al proiectului de la Universitatea Tehnică din Iași.

Un al treilea pilon de cercetare în acest proiect presupune și identificarea metodelor de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care au boli neurodegenerative printr-o serie de aplicații care îi pot ajuta pe acești pacienți să suporte mai ușor boala. Proiectul, care va începe de pe 1 septembrie 2020, are o durată de implementare de 36 de luni și este și primul rezultat al activității Centrului Suport pentru proiecte internaționale ACCESS2020, dezvoltat la TUIAȘI.

Adauga un comentariu