National

Cercetarea isi da duhul

Publicat: 15 iul. 1999

•Inventatorii fug de rup pamintul in Occident •MoldInvet Iasi mai are doi angati cu norma intrega si un contabil cu jumatate de norma

Daca in majoritatea tarilor domeniul cercetarii este privit ca o necesitate, profiturile obtinute in urma muncii de cercetare fiind maxime, in Romania acest domeniu sta sa moara, inventatorii indreptindu-si ochii tot mai mult spre Occident. In Romania nu mai exista nici macar un minister al cercetarii, de coordonarea tuturor activitatilor din acest sector ocupindu-se Agentia Nationala de Cercetare, Tehnologie si Inovatie. La Iasi, Moldinvent, altadata unul din principalele centre de cercetare si inventica, supravietuieste in asteptarea mult doritei relansari economice, avind doi angajati si un contabil-sef cu jumatate de norma.

Necesitatea aparitiei unor societati comerciale de profil

Pina in 1997, majoritatea centrelor de inventica din tara apartineau direct de Ministerul Cercetarii, fiind finantate de la bugetul de stat. La sfirsitul acelui an, ministerul a decis ca toate aceste centre sa devina societati comerciale, deci sa devina independente, atit organizatoric, cit mai ales financiar.
„Anul 1997 a fost unul din cei mai grei pe care i-a cunoscut centrul nostru de cercetare”, ne-a declarat Eftimie Nitescu, presedintele Consiliului de Administratie al SC Moldinvent SA. „Ministerul ne-a obligat sa ne transformam in societate comerciala, din cauza lipsei de fonduri. Nu am reusit aceasta transformare decit spre sfirsitul anului, astfel ca nu am avut drept de participare la nici una dintre licitatiile de grant organizate de catre minister pe parcursul acelor luni. Nu am avut, practic, nici un contract”.
Obligindu-le sa se autofinateze, ministerul a ingropat practic aceste centre de inventica, in conditiile in care nici un agent economic nu a dorit sa-si ia raspunderea de a finanta cercetarea.
„Fondurile pentru cercetare ale agentilor economici, cind exista, exista doar pe hirtie. In ceea ce priveste firmele cumparate de investitori straini, acestea au beneficiat de contributiile cercetatorilor straini, nefiind solicitat nici un centru de profil din Romania”, a precizat Eftimie Nitescu.

Proiecte ingropate la Bucuresti

„Chiar si in aceste conditii, am reusit sa gasim cinci firme din Iasi si Pascani, interesate sa introduca pe piata produse brevetate de Moldinvent. Desi ni se promisese o subventie de 40% de la bugetul de stat, pentru a incheia aceste contracte, proiectele au ramas ingropate la Minister si nici pina azi nu a sosit nici un raspuns”, a afirmat Eftimie Nitescu.
Trebuie precizat ca in majoritatea tarilor, aceste proiecte beneficiaza de o subventie de 40% din partea statului, transferul tehnologic catre marii producatori industriali fiind puternic sustinut. Guvernul Vacaroiu, aflat in pragul alegerilor din 1996, promisese pentru cercetare 9 miliarde de lei, cu care se intentiona acoperirea a 50% din costurile proiectelor de cercetare, bani care nu au ajuns niciodata la destinatie.

Sume derizorii alocate cercetarii de la bugetul de stat

La inceputul anilor 1990, cercetarii, care avea pe atunci un minister propriu, ii erau alocate 3% din PIB, o suma care putea sa acopere prioritatile acestui domeniu. Anii au trecut, Ministerul Cercetarii s-a transformat in Agentia Nationala de Cercetare, Tehnologie si Inovatie, iar sumele alocate de la buget au devenit ridicole: 0,05% din PIB in ultimii doi ani, in conditiile in care pina si Bulgaria aloca in prezent cercetarii o suma reprezentind 3% din PIB.
„Avind in vedere aceste conditii, rezultatele muncii noastre aproape ca nu s-au mai vazut. Desi obtineam premii la saloanele internationale, produsele brevetate nu ajungeau niciodata pe piata. Eu personal am propus la Bucuresti sa nu se mai aprobe un numar foarte mare de proiecte, ci sa existe o selectie, pentru a se putea ajunge la produs. Trebuia sa demonstram ca munca de cercetare poata fi valorificata economic.”, a subliniat Eftimie Nitescu.

Patrunderea pe piata europeana – imposibila

Daca programele de cercetare nu pot fi fructificate pe teritoriul Romaniei, patrunderea pe pietele straine, in special cele din Europa, se dovedeste a fi la fel de greu de realizat. „Pentru brevetare, se percepe o taxa de 3.000 de dolari, la care se mai adauga si necesitatea protejarii inventiei, adica a o inregistra si a plati taxele pentru brevetare in tara respectiva sau in Uniunea Europeana, pentru a nu risca sa-ti fie furata ideea”, a precizat Eftimie Nitescu. Acesti bani, in conditiile actuale, sunt imposibil de procurat, chiar daca produsul brevetat ar putea aduce, odata intrat pe piata, beneficii insemnate.
In ceea ce priveste piata romaneasca, agentii economici nu doresc sa riste promovind un nou produs, datorita faptului ca nu exista inca o piata bine dezvoltata, neexistind garantii ca acel produs va avea sau nu succes.
„Pentru ca un produs nou sa poata intra pe piata trebuie in primul rind o promovare agresiva, la radio-televiziune si in presa scrisa, care costa foarte mult. Aceste costuri nu si le permit decit marile companii occidentale patrunse pe piata romaneasca,” a afirmat Eftimie Nitescu.

Tot mai putini bani pentru Moldinvent

In ultimii doi ani, activitatea la Moldinvent SA s-a redus considerabil. Din peste 20 de angajati, in prezent nu au mai ramas decit trei: directorul, presedintele Consiliului de Administratie si contabilul-sef, acesta din urma lucrind doar cu jumatate de norma, dar si acestia nu si-au mai primit salariile de doi ani.
„In 1998, ni s-a alocat de la buget suma de 70 de milioane de lei, iar pe 1999, doar 55 de milioane. Cu acesti bani nu putem achita nici macar cheltuielile curente si chiria, astfel ca am ramas cu salariile neplatite. Pe de alta parte, datorita situatiei economice, nu putem obtine contracte pentru transferul tehnologic catre diferite firme. Singura speranta a ramas mult anuntata relansare economica, care ne-ar putea redresa. Am fost nevoiti, astfel, sa reducem drastic personalul si sa mentinem societatea la limita subzistentei. Cel putin nu avem datorii catre banci”, a subliniat Eftimie Nitescu.
Situatia centrelor de inventica din tara devine, pe masura ce criza economica se prelungeste, din ce in ce mai disperata. Aceasta se repercuteaza si in instruirea viitorilor specialisti, anul acesta nemaiexistind bani nici macar pentru programele de cercetare din invatamint, desi fusesera aprobate fonduri la nivel ministerial.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu