Local

Cercetarea rotunjeste bugetul la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi

Publicat: 08 ian. 2001
1

•Universitatea Tehnica a obtinut anul trecut din contracte, imprumuturi nerambursabile si microproductie o suma echivalenta cu alocatia bugetara pe trei luni

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi a reusit sa adune anul trecut din contracte de cercetare, granturi cu Banca Modiala si microproductie 18,667 miliarde lei. Aceste fonduri extrabugetare reprezinta alocatia bugetara pe aproape trei luni. Contractele de cercetare in valoare de 5,867 miliarde lei au fost incheiate cu Ministerul Educatiei Nationale (1,790 miliarde lei), cu Asociatia Nationala de Stiinta Tehnica si Inventica (1,8 miliarde lei) si cu agentii economici (2,267 miliarde lei). In ceea ce priveste activitatea de microproductie, atelierul si cele cinci statii pilot din cadrul UTI s-au incheiat contracte cu diferite firme in valoare de 2,5 miliarde lei.

De asemenea, Atelierul de masini-unelte si scule din cadrul Facultatii Constructii de Masini a realizat anul trecut contracte in valoare de 1,3 miliarde lei. Cei mai multi bani s-au obtinut in urma celor 31 de granturi de cercetare cu Banca Mondiala. Pentru acestea UTI a incasat 350.000 de dolari (aproximativ noua miliarde lei ). Din cele 31 de granturi cu Banca Modiala, zece au fost realizate de Facultatea Automatizari si Calculatoare, opt de Facultatea Constructii de Masini, patru de Facultatea de Electrotehnica, cinci de Facultatea de Electronica si Comunicatii si patru de Facultatea de Mecanica. „Din banii obtinuti prin incheierea acestor contracte de cercetare s-au platit salariile profesorilor care au realizat si au lucrat la proiecte, iar cu restul sumelor fiecare facultate si-a achizitionat aparatura necesara reinnoirii dotarii existente”, a spus profesor universitar Gheorghe Zet, cancelarul stiintific al UTI.

Adauga un comentariu