La psiholog

Cercetările arată că păstrarea unui jurnal de recunoștință reduce incivilitatea la locul de muncă

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cercetările arată că păstrarea unui jurnal de recunoștință reduce incivilitatea la locul de muncă
Cercetătorii recomandă să vă alocați timp pentru a scrie lucrurile mici pentru care sunteți recunoscători în fiecare zi, într-un jurnal.

Păstrarea unui jurnal de recunoștință reduce incivilitatea la locul de muncă, arata un nou studiu psihologic. Pentru a încuraja o atmosferă destinsă în rândul colegilor, cercetătorii recomandă să vă alocați timp pentru a scrie lucrurile mici pentru care sunteți recunoscători în fiecare zi, într-un jurnal. Această metodă numită recunoștință ar permite într-adevăr să se aprecieze lucrurile pozitive și să se limiteze astfel comportamentul dăunător în companii.

Alocarea a câtorva minute în fiecare zi pentru a trece pe hartie lucrurile pentru care ești recunoscător ar fi o modalitate ușoară de a-ți îmbunătăți relațiile profesionale. Cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrală au dorit să testeze eficacitatea acestei soluții, extrasă din conceptul de psihologie pozitivă, pentru a afla dacă a redus incivilitatea, bârfa și ostracismul la locul de muncă. În studiul publicat în Journal of Applied Psychology, aceștia sugerează că angajații ar trebui să încerce să-și îmbunătățească relațiile și comportamentul la locul de muncă.

Acest studiu afirmă că angajații care țin un jurnal de recunoștință timp de câteva săptămâni prezintă un comportament mai puțin nepoliticos față de colegii lor, la locul de muncă și astfel ușurează tensiunile.

„Intervențiile de recunoștință sunt exerciții concepute pentru a vă face să vă concentrați mai mult asupra lucrurilor pozitive din viața dumneavoastră. Această metodă de dezvoltare personală presupune să scrieți o listă de lucruri pentru care sunteți recunoscători în fiecare zi”, spune prof. Shannon Taylor, care a realizat studiul.

„Această acțiune simplă poate schimba modul în care vedeți lucrurile, modul în care abordați munca și modul în care colegii vă percep.”

Păstrarea unui jurnal de recunoștință reduce incivilitatea la locul de muncă: o intervenție simplă și ieftină

Cercetătorii subliniază că o atmosferă proastă la locul de muncă, chiar toxică, este un fenomen răspândit, care poate costa afacerile. Într-adevăr, s-a arătat că comportamentele dăunătoare precum intimidarea, bârfa sau excluderea au mai mult un impact negativ asupra sănătății angajaților: la nivel fizic, dar și în ceea ce privește performanța la locul de muncă și satisfacția lor personală. Acest prost obicei dăunează și rezultatelor companiei în cauză, deoarece poate duce la o pierdere financiară semnificativă, datorită scăderii productivității angajaților, a fluctuației permanente a personalului și chiar a litigiilor.

„În timp ce organizațiile cheltuiesc mult timp și bani îmbunătățind comportamentul angajaților, nu există multe instrumente cunoscute, disponibile, pentru a face modificările necesare. Am constatat că jurnalul de recunoștință este o intervenție simplă, ieftină, care poate avea un impact semnificativ asupra schimbării comportamentului angajaților”, adaugă cercetătorii.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de stiinta au realizat două experimente. Timp de două săptămâni, participanții au petrecut câteva minute pe zi scriind oamenii, evenimentele și lucrurile pentru care au fost recunoscători.

La sfârșitul perioadei de studiu, angajații au marturisit că au mai puține șanse să experimenteze un comportament grosolan și discriminatoriu din partea colegilor.

Adoptarea zilnică a „atitudinii de recunoștință” ar avea multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, deoarece această stare de spirit pozitivă te face mai optimist și ajută la limitarea stresului.

Tags:
Adauga un comentariu