News Flash:

Cercetasie: Program intens pentru cercetasi

9 Decembrie 1999
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
•Desi majoritatea disciplinelor sportive au intrat in vacanta competitionala, miscarea "Scout" (cercetasia) este departe de acest lucru. Daca Ziua Nationala a Romaniei a fost pentru unii o zi de pauza, 300 de cercetasi din 28 de centre locale din intreaga tara au participat, in perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, la cea de a patra editie a Programului Cercetasesc Ziua Nationala a Romaniei - Alba Iulia - 1999. Activitatile programului s-au derulat pe parcursul a cinci etape, citeva dintre ele avindu-i ca protagonisti pe cercetasii ieseni. In prima runda, participantii au asistat la o expozitie mass-media - popularizare, pentru ca mai apoi, ei sa faca o prezentare-poster a unei actiuni de mare anvergura. La aceasta etapa iesenii au obtinut locul intii, mentiuni speciale avind in urma derularii punctelor 1 si 3, traditia populara romaneasca. Punctele 4 si 5 care au completat intregul program au avut ca obiecte de activitate un concurs de orientare turistica in localitatea organizatoare si respectiv prezentarea unor casete video cu activitati specifice, acestea din urma revenind delegatiei noastre. Iasul a fost reprezentat la Alba Iulia de 14 tineri din patru centre locale din judet: Iasi, Podul Iloaiei, Scheia si Tibanesti, CL Iasi avind la rindu-i in subordine unitatile Nova, Condor si CP Bucium.

Seminarii cercetasesti in Macedonia

In perioada 21-24 noiembrie a.c., localitatea macedoneana Ohrid a gazduit seminariile "Intilnirii Balcanice a Organizatiilor si Asociatiilor Nationale Scout" din Peninsula Balcanica. Au participat delegatii din Romania, Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Iugoslavia si Macedonia, din motive mai mult sau mai putin obiective lipsind reprezentantii Greciei si Turciei.
Conducatorul delegatiei noastre nu este altul decit trezorierul national, ieseanul Viorel Paraschiv, cel ce a dat viata miscarii "Scout" in dulcele tirg, acesta fiind insotit in Macedonia de Cristina Ivan (comisar international) si Octav Popescu (Centrul Traditional Bucuresti). De remarcat ca tara noastra a reprezentat la aceste intruniri si Republica Moldova, cele doua seminarii avind loc in prezenta lectorilor birourilor european si mondial. In urma discutiilor privitoare la programele de dezvoltare si formare a adultilor (rolul acestora in miscarea "Scout") s-a stabilit un protocol de colaborare cu Iugoslavia, lansindu-se de asemenea, un program balcanic de traditii etnografice si toleranta.
"Am fost contactati de membrii organizatiei macedo-romanilor din Ohrid si am ajuns la un acord asupra programului de sprijinire a acestora in pastrarea traditiilor proprii, precum si a limbii", a declarat Viorel Paraschiv, conducatorul delegatiei romane in Macedonia.
Aceeasi sursa ne-a mai informat asupra sedintei Consiliului National al ONCR Bucuresti (Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei"), ultima din anul 1999. La intilnire s-au evaluat participarile la actiunile internationale, in special ale Seminarului de la Bratislava (7-11 noiembrie a.c.) si Intrunirii Balcanice de la Ohrid. S-a facut, de asemenea, si o analiza financiara a Biroului European de la Geneva, precum si a proiectului de buget pentru anul ce urmeaza. Nu in ultimul rind, participantii au facut referire la actiunile internationale ce vor urma sau la CAMP nationale, "Malul cu Flori" (Dimbovita) si CAMP tineretului european "Cucuteni-Baiceni" (Iasi).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014057 (s)