Eveniment-Social

Cercetător consultant la NATO, universitarul Eugen Rusu prezintă detalii, la Iași, despre energia regenerabilă din mediul marin

Publicat: 23 feb. 2021
Producere de energie regenerabilă din mediul marin
Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române, va vorbi despre energia regenerabilă din mediul marin în prima ediție din 2021 a seriei de conferințe "Moștenirea lui Asachi". Aceasta este organizată de Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași alături de acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române. Evenimentul va avea loc miercuri, 24 februarie 2021, de la ora 12:00, pe Platforma ZOOM

Despre producerea de energie regenerabilă din mediul marin, următoarea temă de dezbatere din seria de conferințe „Moștenirea lui Asachi”. Cu acest prilej, prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, cercetător consultant NATO și membru corespondent al Academiei Române, va vorbi pe această temă în prima ediție din 2021 a acestui eveniment

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române, va vorbi despre producerea de energie regenerabilă din mediul marin în prima ediție din 2021 a seriei de conferințe „Moștenirea lui Asachi”. Aceasta este organizată de Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași alături de acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei. Evenimentul va avea loc miercuri, 24 februarie, de la ora 12:00, pe Platforma ZOOM. Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu este cadru didactic la Universitatea „Dunărea de Jos din Galați” și profesor la „Centrul pentru tehnologii marine și inginerie oceanică” de la Universitatea Lisabona din Portugalia. Acesta s-a specializat în dezvoltarea tehnicilor de măsurare și analiză a datelor din mediul marin, este expert al Comisiei Europene (CE). A fost cercetător consultant la Organizația Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) în 2005, la „Centrul pentru Cercetare Maritimă și de Experimentare” din Spezia, Italia.

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu va prezenta o analiză pe subiectul „Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”

Universitarul și cercetătorul Eugen Rusu va prezenta o analiză pe subiectul „Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice”, pornind de la ipoteza că schimbările climatice au devenit evidente.

„În conformitate cu analizele realizate de NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială a Statelor Unite ale Americii), temperatura medie globală a crescut din 1880 cu aproximativ 0.8º Celsius, iar 2/3 din această încălzire a fost înregistrată din 1975. Această creștere relativ accentuată a temperaturii are implicații semnificative. În consecință, reducerea emisiilor reprezintă un pas important în diminuarea impactului schimbărilor climatice. În mod evident, aceasta implică o tranziție către resurse de energie nepoluante, iar mediul marin reprezintă o sursă foarte importantă în această direcție”, a precizat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

Aspecte cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri și curenți

Prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu va prezenta și aspecte cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri și curenți. O parte dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii utilizând astfel de modele numerice vizează faptul că puterea valurilor și a vânturilor va fi în creștere la nivelul anilor 2050, cu precădere în zona de Vest a Mării Negre. Dar profesorul Eugen Rusu spune că predicțiile indică și o creștere substanțială a intensității evenimentelor extreme.

„Împreună cu profesorul Daniel Condurache, am decis să deschidem seria conferințelor «Moștenirea lui Asachi» din anul 2021 cu prezentarea «Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice» susținută de profesorul Eugen Rusu, membru corespondent al Academiei Române. Subiectul este unul de actualitate, mările și oceanele constituind o sursă importantă de energie regenerabilă. Invit atât doritorii de cunoaștere, cât și specialiștii în domeniu să ni se alăture la această conferință care tratează o temă atât de interesantă”, a declarat acad. Bogdan Simionescu, vicepreședintele Academiei Române.

Ultima ediție a seriei de conferințe „Moștenirea lui Asachi” a avut loc la finalul lui 2020

Ultima ediție a seriei de conferințe „Moștenirea lui Asachi” a avut loc la finalul anului trecut, iar invitat a fost chiar unul dintre organizatori: acad. Bogdan Simionescu. Sub numele „Cristofor Simionescu – Omul din savant”, acad. Bogdan Simionescu a prezentat detalii neștiute din viața și opera marelui om de știință și de cultură Cristofor Simionescu – începuturile la țară, școală, traiul modest, întâlnirile providențiale care i-au marcat întregul parcurs, responsabilitățile și marile riscuri asumate, presiunile, prietenii și delatorii, eterna luptă pentru școală, Iași și Moldova. Invitațiile pentru cei care vor să participe la conferință vor fi transmise on-line.

Adauga un comentariu