International

Cercetatorii a confirmat! Cancerul este o boala provocata de om

Publicat: 10 iul. 2016
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca bolile de cancer sunt de fapt provocate de om, fiind alimentate de excesele stilului de viata modern. Oamenii de stiinta au desfasurat cercetari amanuntite asupra mumiilor si fosilelor, iar rezultatele au fost aprofundate si prin studierea literaturii clasice. Cercetarile efectuate asupra mumiilor egiptene, de exemplu, au relevat faptul ca acestea nu prezentau semne de cancer, cu exceptia unui caz izolat. Cercetatorii au prelevat fragmente de tesut de la sute de mumii egiptene, pe care apoi le-au rehidratat si le-au studiat la microscop. Dintre toate mumiile studiate, una singura a prezentat urme de cancer.
Mai demult, unii oameni de stiinta sustineau ca vechii egipteni n-ar fi trait suficient de mult cat sa dezvolte boli de cancer. Acest argument neverosimil a fost infirmat insa de dovezile furnizate de ultimele cercetari. Mumiile studiate au prezentat numeroase semne de imbatranire, printre care si fragilizarea oaselor si sclerozarea arterelor. Revista Nature Reviews Cancer (Natura si studiul cancerului) raporteaza ca in cazul fosilelor studiate nu s-au depistat dovezi clare ale existentei cancerului, literatura de specialitate furnizand un numar restrans de exemple pe fosile animale, ipotezele propuse fiind insa intens disputate. Pana si cercetarile desfasurate asupra mai multor mii de schelete de neanderthalieni au oferit un singur exemplu al unui posibil cancer.
De asemenea, nici in textele antice egiptene nu se intalnesc dovezi lamuritoare ale existentei cancerului in antichitate, deoarece majoritatea bolilor etichetate ca fiind cancere sunt mai degraba atribuibile leprei sau chiar simplelor boli de varice. Se spune ca grecii antici ar fi fost primul popor care a denumit si delimitat cancerul ca pe o boala specifica, si care a reusit sa traseze o distinctie clara intre tumorile benigne si cele maligne. Prof. Rosalie David, care a jucat si ea un rol-cheie in analiza posibilelor referiri la bolile de cancer in literatura clasica, a fosilelor si a corpurilor mumificate, a declarat, conform anonhq.com, urmatoarele:
„In societatile industrializate, cancerul este a doua cea mai letala boala, fiind surclasata doar de bolile cardiovasculare. Ori in antichitate cancerul era un fenomen extrem de rar. Intr-un mediu perfect natural nu exista factori cauzatori de cancer, asa ca aceasta boala trebuie sa fie provocata de om, fiind un efect secundar al poluarii si al modificarii alimentatiei si stilului de viata in societatea moderna. Cel mai important aspect al studiului nostru este faptul ca ofera o perspectiva istorica a acestei boli.
Putem trasa un tablou demografic foarte clar al cazurilor de cancer in societatile lumii, deoarece in prezent avem o imagine de ansamblu completa. Am analizat retrospectiv istoricul acestei boli de-a lungul mileniilor, ceea ce este o performanta extraordinara, si am acumulat o cantitate uriasa de date relevante. Cu toate acestea, informatiile furnizate de studiile asupra mumiilor si a civilizatiei Egiptului Antic, precum si de alte date mai noi, formuleaza si adreseaza societatii moderne un mesaj cat se poate de clar – cancerul este o boala provocata de om, si un fenomen care necesita o atentie deosebita din toate punctele de vedere.”


loading...

Adauga un comentariu