Stiinta

Cercetatorii americani au creat urechile umane artificiale, cu ajutorul unei tehnologii 3D

Publicat: 22 feb. 2013

Oamenii de stiinta americani au anuntat, miercuri, ca au inventat urechile umane artificiale, pe baza unei tehnologii 3D, care functioneaza la fel ca o ureche normala, scrie AFP.

Bioingierii au anuntat ca au fabricat urechile cu ajutorul unor cartilaje artificiale si unei tehnici de imprimare in 3 dimensiuni. Echipa de cercetatori au realizat o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana, pe care au convertit-o ulterior, intr-o ureche adevarata cu ajutorul unei imprimante 3D.

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de „esafodaj” peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

Inventia medicala ar putea fi noua solutie pentru chirurgia plastica in cazul copiilor nascuti cu malformatia „microtie”, afirma medicii. „Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii”, a declarat directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare.

Echipa de cercetatori au realizat o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana, pe care au convertit-o ulterior, intr-o ureche adevarata cu ajutorul unei imprimante 3D.

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de „esafodaj” peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

Timp de 3 luni de zile, urechile artificiale au generat cartilajul suficient pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului.

„Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa”, a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit