Coronavirus

Cercetătorii americani au făcut o nouă descoperire. Unde au găsit aerosoli cu virus

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cercetătorii americani au făcut o nouă descoperire. Unde au găsit aerosoli cu virus
Unde au găsit aerosoli cu virus

Una dintre controversele pandemiei COVID-19 este posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli, acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate expulzate atât prin tuse ori strănut, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul. Această posibilitate a fost investigată de o echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Florida, studiul relevând prezenţa virusului ”viabil” în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat.

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor mostre din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă.

Mostrele au fost analizate în laborator, prin secvenţierea genomului virusului prelevat din aer şi al virusului izolat într-o cultură celulară. Rezultatul obţinut arată izolarea coronavirusului ”viabil” (care poate infecta alte persoane) în mostrele de la o distanţă cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecţia activă, distanţă peste cea regăsită în recomandările actuale privind distanţarea socială menită să prevină răspândirea virusului.

Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă, asigură autorii studiului. Aceştia consideră că în cadrul strategiilor împotriva răspândirii noului coronavirus este nevoie de ”o orientare clară” cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea unei distanţe de doi metri ar putea fi insuficientă şi poate crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă.

In cazuri severe de COVID-19, sistemul imunitar paralizeaza

Sistemul imunitar paralizeaza in fata COVID-19. Unii oameni se îmbolnăvesc foarte grav de COVID-19, iar alții nu. Nimeni nu știe de ce.

Acum, un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Medicină din Stanford a determinat abateri imunologice care par a face diferența intre cazurile severe și ușoare de COVID-19.

Această diferență poate rezulta din modul în care sistemul nostru imunitar înnăscut evolutiv răspunde la SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala. Găsit în toate viețuitoarele, sistemul imunitar înnăscut simte rapid virușii și alți agenți patogeni. Imediat ce face acest lucru, lansează un atac imediat, deși oarecum indiscriminat, asupra acestora mobilizand celule specifice.

„Aceste descoperiri dezvăluie modul în care sistemul imunitar se mobilizează în timpul infecțiilor cu coronavirus și indică potențialele ținte terapeutice”, a declarat Bali Pulendran, doctor, profesor de patologie și de microbiologie și imunologie și autorul principal al studiului, care va fi publicat pe 11 august în Science, noteaza MedicalXpress.

Trei suspecți moleculari

Cercetătorii au analizat răspunsul imun la 76 de persoane cu COVID-19 și la 69 de persoane sănătoase. Au descoperit niveluri sporite de molecule care promovează inflamația în sânge a pacienților grav bolnavi de COVID-19. Trei dintre moleculele pe care le-au identificat s-au dovedit a fi asociate cu inflamația pulmonară în alte boli.

Aceste trei molecule si receptorii lor ar putea reprezenta tinte terapeutice in combaterea COVID-19, a spus Pulendran. Cercetatorii testează acum potențialul terapeutic al blocării acestor molecule în modelele animale afectate de COVID-19.

Sistemul imunitar paralizeaza in fata COVID-19

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, niveluri ridicate de resturi bacteriene, cum ar fi ADN bacterian și materiale de perete celular, în sângele acelor pacienți grav afectati de COVID-19. Cu cât sunt mai multe resturi, cu atât pacientul este mai bolnav – și cu atât mai multe substanțe pro-inflamatorii circulă în sângele său.

Concluziile sugerează că, în cazurile de COVID-19 severă, produsele bacteriene prezente în mod obișnuit doar în locuri precum intestinul, plămânii și gâtul se pot îndrepta către fluxul sanguin, iar inflamația este transmisă în toate punctele, prin sistemul circulator.

Dar studiul a relevat, de asemenea, că, în mod paradoxal, celulele cheie ale sistemului imunitar înnăscut din sângele pacienților cu COVID-19 au devenit tot mai paralizate pe măsură ce boala s-a agravat. În loc să fie alertate de prezența virusurilor sau bacteriilor, aceste celule, în mod normal vigilente, au rămas lente funcțional.

De unde provin moleculele care favorizează inflamația la pacienții gravi cu COVID-19? Pulendran crede că își au originea în țesuturi, undeva în corp – cel mai probabil plămânii pacienților, locul infecției.

Adauga un comentariu