Stiinta

Cercetatorii au creat drona pradatoare, care prinde obiecte zburand cu viteza

Publicat: 18 mart. 2013

Ce poate fi mai distractiv decat un quadrocopter controlat cu un smartphone, prin care putem privi de la inaltime peisajul urban. Dar ce ziceti de un aparat de zbor autonom (UAV), echipat cu propriul calculator de zbor si o gheara cu care se poate napusti amenintator asupra tintelor stationare, prinzand din zbor diverse obiecte asemenea unei pasari de prada?

Inspirat de comportamentul unui vultur aflat in cautare de hrana, Justin Thomas si colegii sai de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia au creat o gheara robotizata capabila sa apuce obiecte din miscare, fara a reduce mai intai viteza de deplasare. Pentru a reusi aceasta performanta, gheara robotizata este montata la capatul unui brat articulat masurand 10 cm lungime, ce este intors in directia de deplasare chiar la momentul atacului.

 Software-ul creat la Universitatea Drexel din Philadelphia de catre un cercetator pe nume Christopher Korpel, se ocupa de stabilizarea dronei cu 4 rotoare si gestionarea greutatii transportate cu ajutorul bratului robotizat. Pentru ca atacul sa reuseasca, calculatorul de bord piloteaza drona astfel incat centrul de greutate sa se afle in zona ghearei robotizate, in caz contrar existand riscul ca inertia si greutatea obiectelor prinse in gheara sa destabilizeze aparatul de zbor, ducand la prabusirea acestuia.

In afara de distractie, scopul oficial al proiectului este dezvoltarea unui aparat de zbor autonom capabil sa asiste echipe de muncitori sau soldati aflati in diverse misiuni, cum ar fi reparatii la inaltime sau transport de provizii catre locatii situate in zone de conflict. O alta aplicatie domestica presupune toaletarea copacilor inalti, folosind o drujba electrica montata in locul ghearei de atac.loading...

Adauga un comentariu