International

Cercetatorii au creat in premiera ovule umane imature din celule stem

Publicat: 21 sept. 2018

O echipa de oameni de stiinta japonezi declara ca au facut un posibil pas important si controversat catre crearea ovulelor umane in laborator.

Oamenii de stiinta au transformat celulele sanguine in celule stem, pe care apoi le-au transformat in ovule umane imature. Ovulele rezultate sunt mult prea imature pentru a fi fertilizate sau pentru a face un copil si ar fi nevoie de mai multe cercetari pentru a crea ovule utile si sigure pentru reproducerea umana.

Cu toate acestea, lucrarea publicata in jurnalul „Science” este vazuta de alti cercetatori ca pe o dezvoltare importanta.

„Pentru prima data, oamenii de stiinta au fost in masura sa demonstreze ca suntem capabili de a crea ovule – ovule foarte imature”, a declarat biologul Amanda Clark de la UCLA.

De asemenea, ea spune ca tehnica ar putea ajuta intr-o buna zi milioane de oameni care sufera de infertilitate din cauza tratamentelor pentru cancer sau din alte motive.

Faptul ca am putea produce in masa ovule umane in laboratoare ridica o serie de probleme sociale si etice.

Teoretic, intr-o buna zi bebelusii ar putea fi facuti din sangele, parul sau celulele pielii copiilor, bunicilor si chiar al celor decedati. Unii cercetatorii cred ca aceasta optiune poate da nastere unor posibilitati foarte ciudate.

Oamenii ar putea sa faca copii din celulele furate de la celebritati, cum ar fi celulele pielii lasate pe o cutie de suc sau foliculi de par taiati intr-un salon.

In ciuda acestor dezavantaje, descoperirea trebuie apreciata, deoarece oamenii de stiinta incearca sa faca ovule si sperma din celule stem de ani buni. In 2012, Mitinori Saitou de la Universitatea Kyoto a raportat impreuna cu colegii sai ca au produs ovule si sperma matura de soarece si le-au folosit pentru a creste pui de soareci. Dar oamenii de stiinta erau blocati de cativa ani in a obtine aceste rezultate si pentru oameni.
Adauga un comentariu