Stiinta

Cercetatorii au creat LED-uri cu eficienta de 230%

Publicat: 07 mart. 2012

Cercetatori ai (MIT) Massachusetts Institute of Technology au reusit sa creeze LED-uri cu o eficienta de 230%, oferind mai multa energie decat cea primita.

Becurile cu filament au avut nevoie mereu de mai multa energie electrica decat cea echivalenta luminii produse datorita procesului ineficient de conversie a curentului electric in lumina.

O echipa de cercetatori de la MIT a demonstrat ca un LED poate genera mai multa energie decat cea consumata.

Acestia au descoperit ca in timp ce cererea de energie a unui bec incadescent scade la o rata exponetiala, lumenii degajati scad liniar ceea ce rezulta ca la un moment dat, becul va emite mai multa energie decat cea primita.

Zis si facut, in experimentul lor, cercetatorii au reusit sa genereze 69 de picowatti de lumina din 30 de picowatti de energie. Au reusit asta folosindu-se de caldura degajata, care se datoreaza vibratiilor grilajului atomic, compensand pentru energia pierduta, obtinand astfel energie gratuita.

De asemenea, dispozitivul lor reactioneaza si la caldura din camera, pentru a-si creste eficienta si pentru a alimenta becul.

Ramane de vazut daca inventia va putea fi folosita la o scara larga, reusind sa produca un produs mai mult decat eficient ci un produs capabil sa genereze mai multa energie decat cea consumata.loading...

Adauga un comentariu