Stiri medicale

Cercetatorii au creat neuroni din celule sanguine

Publicat: 28 mai 2015
7
Cercetatorii au reusit in premiera sa transforme celule sanguine in neuroni pentru sistemul nervos central si periferic. Aceasta tehnica ar putea sa ii ajute pe medici sa creasca celule nervoase pentru pacienti si astfel sa ajunga cu un pas mai aproape de „medicina personalizata„.
„Problema este ca, spre deosebire de sange, o mostra de piele sau chiar de tesut obtinut prin biopsie, nu poti lua o bucatica din sistemul nervos al pacientului. Acesta functioneaza ca o retea complexa raspandita in tot corpul si portiuni din ea nu pot fi prelevate si studiate”, spune Mick Bhatia, cel care a condus studiul, potrivit descopera.ro. „Acum putem obtine cu usurinta mostre de sange si putem crea principalele tipuri de celule are sistemului neurologic intr-un recipient care sunt specializate pentru fiecare pacient in parte”, a mai adaugat el.

Ce avantaje ai daca donezi sange
 
Medicii au cunostinte limitate legate de durere, felul in care aceasta apare si, mai ales, felul in care o pot trata. Sistemul nervos periferic este responsabil de felul in care o persoana simte durerea, temperatura si mancarimea. Daca acesta incepe sa functioneze gresit, spre exemplu in urma unor leziuni ale nervilor, poate aparea senzatia de amorteaza sau de slabiciune. Acum ca este posibil sa cresti aceste celule de la pacienti individuali, oamenii de stiinta ar putea sa inceapa sa inteleaga de ce unii oameni simt in anumite situatii o senzatie de amorteala in timp ce altii simt durere.

Analize medicale: hemoglobina
 
Aceasta premiera ar putea reprezenta un pas inainte si in dezvoltarea unor medicamente care sa aiba efecte tintite clare. „Daca as fi un pacient si as simti durere sau as avea o neuropatie, antinevralgicul ar tinti neuronii din sistemul nervos periferic, dar nu ar face nimic pentru sistemul nervos central, evitand astfel efectele secundare ale medicamentului care nu dau dependenta”, explica Bhatia, vorbind aici despre efecte adverse precum somnolenta.
In momentul de fata nu exista tehnologii care sa testeze medicamentele pentru a vedea daca acestea au efect doar asupra sistemului nervos periferic. Echipa de cercetatori din Olanda spera ca noua lor tehnica sa ajute la implementarea acestora. In plus, cercetatorii au reusit sa creeze neuroni nu doar folosind sange proaspat, ci si sange congelat.
Adauga un comentariu