International

Cercetatorii europeni au desoperit anticorpi puternici care pot neutraliza virusul „ZIKA”

Publicat: 24 iun. 2016
1
S-au desoperit anticorpi care pot lupta cu virusul Zika. Potrivit cercetatorilor europeni s-au descoperit anticorpi „puternici”, capabili sa „neutralizeze” virusul Zika. Descoperirea deschide calea realizarii unui vaccin impotriva virusului aflat la originea unor leziuni cerebrale la fetus. In lucrarile desfasurate in laborator, anticorpii au permis „neutralizarea” in acelasi timp a Zika si a virusului febrei dengue, „ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui vaccin universal”, care sa asigure protectia impotriva celor doua boli, au anuntat cercetatorii.
Descoperirea coincide cu alt studiu, aparut tot ieri, care sugereaza ca recenta explozie a virusului Zika in America de Sud ar fi putut fi favorizata de o expunere prealabila la febra dengue. Virusul febrei dengue si al Zika au multe puncte comune. Ambele apartin familiei flavivirus, virusuri transmise in principal de tantari. Cercetatorii de la Institutul Pasteur, de la CNRS si de la Imperial College din Londra, care s-au ocupat deja de anticorpii capabili sa neutralizeze dengue, au studiat si virusul Zika. Ei au selectionat doi anticorpi EDE, apti sa stopeze dengue, si au descoperit ca unul dintre ei este extrem de eficient in „neutralizarea” virusului Zika. 
Virusul a fost considerat mult timp putin periculos, insa epidemia care afecteaza mai multe tari din America de Sud, printre care Brazilia, a dus la aparitia unor complicatii neurologice si, indeosebi, a unor grave anomalii ale dezvoltarii cerebrale (microcefalii) la bebelusi nascuti de mame contaminate. In prezent nu exista niciun vaccin care sa asigure protectia impotriva Zika, spre deosebire de febra dengue, impotriva careia exista vaccin. Transmisa, ca si in cazul Zika, de tantari de tipul Aedes, febra dengue este in crestere in toata lumea, fiind intalnita in regiuni tropicale si subtropicale ale planetei, unde aproape 400 de milioane de persoane sunt infectate in fiecare an. Adauga un comentariu