News Flash:

Cercetatorii ieseni pleaca in Occident

24 Martie 1999
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
•Salariatii de la Institutul de Fizica Tehnica mai au bani pentru salariile de mizerie numai pina in luna mai •Liderul de sindicat, in virsta de 35 de ani, a declarat ca s-a saturat de aceasta situatie si ca va pleca in Europa Occidentala •Banii proveniti dintr-un contract derulat cu NATO servesc numai pentru deplasarile in strainatate ale directorului de la IFT

Ultima sapatamina a fost una dintre cele mai furtunoase la Institutul de Fizica Tehnica (IFT) Iasi. Desi este una dintre cele mai importante institute de cercetare de acest profil din tara, acesta se afla in pragul falimentului. S-a ajuns in aceasta situatie dramatica in urma unei conjunctii de factori care tin atit de politica guvernantilor in materie de cercetare la nivel national, de natura relatiilor dintre unitatile de profil din Bucuresti si cele din restul oraselor tarii precum si de un manageriat discutabil la nivelul insusi al IFT.

Concret, cei 108 salariati ai institutului nu si-au mai primit salariile integrale din luna noiembrie a anului trecut si cea mai certa perspectiva care li se arata in acest moment este cea de a mai primi si acesti putini bani numai pina in luna mai a acestui an, dupa care nimeni nu mai stie ce se va intimpla. In cursul anului trecut, banii alocati de Ministerul Cercetarii au fost suficienti numai pentru jumatate de an; salariatii au dat crezare ministrului de la acea data, care printr-o scrisoare, i-a asigurat ca fondurile pentru IFT vor fi suplimentate in 1998, prin lansarea a noi programe de cercetare, insa nici programele si nici finantarile nu aveau sa se concretizeze.

Suma de bani alocata institutului pentru anul in curs este egala cu cea de anul trecut, insa valoarea acesteia este mai putin de jumatate, tinind cont de efectele inflatiei. Mai mult, din banii deja alocati, 30% au trebuit sa fie returnati la Agentia Nationala de Cercetare. Ca urmare, din luna mai a acestui an, Institutul de Fizica Tehnica nu va mai avea bani nici pentru salarii si nici pentru alt gen de cheltuieli.

"Nici macar o existenta penibila nu mai poate fi asigurata"

In fata acestei situatii limita, liderul de sindicat din IFT a provocat o adunare generala a salariatilor pentru a-i consulta pe acestia in privinta viitorului unitatii in care lucreaza. La intilnire au fost chemati si reprezentantii conducerii institutului pentru a explica situatia prezenta si a oferi eventuale solutii de iesire din aceasta situatie.

"Aici se petrece o drama. Exista specialisti tineri, extraordinari de buni, care au venit in cercetare numai din pasiune. Nimeni nu a dorit sa se imbogateasca din cercetare insa acest loc de munca nici macar o existenta penibila nu ni-l mai poate asigura", a mentionat Romeo Anghelache, liderul de sindicat din institut. El a mentionat ca multi dintre salariatii tineri au ales continuarea studiilor in strainatate sau si-au gasit locuri de munca in Occident.

"Pina acum am refuzat cu obstinatie sa ma gindesc la acest lucru. Am crezut ca eu, cu pregatirea pe care o am pot face ceva pentru Romania. Nu se poate face nimic si singura alternativa pe care o mai am in tara este sa ma sinucid si nu cred ca merita atita timp cit pot gasi oricind o slujba in cercetare in Occident. Ii voi mai intreba pe colegii ramasi aici, daca va mai ramine cineva, daca a inceput sa se miste ceva in Romania", a precizat Anghelache.

Au fost reprosate delegatiile in strainate ale conducerii

Ultima initiativa a liderului de sindicat a fost aceea de a-si consulta colegii in privinta acestei stari de lucruri. La adunarea salariatilor, dintre cei 108 angajati au participat doar 63, restul fiindu-le indiferenta soarta IFT. Acestia au fost invitati, ca prin vot secret, sa isi exprime pozitia fata de conducerea IFT. Din cele 61 de voturi valabil exprimate, 32 s-au declarat satisfacuti de manageri si 29 insatisfacuti. "Poate exista multi carora le convine aceasta situatie in care nu primesc salariile si in care nu stiu daca vor mai avea un loc de munca peste doua luni. Parerea mea este ca directorii actuali nu au o conceptie asupra a ceea ce se intimpla si in ce directie o va lua acest institut", a adaugat liderul de sindicat.

In cursul sedintei, reprosurile aduse la adresa administratiei au fost cu mult mai dure. Directorului Mihai Chiriac i s-au reprosat prea desele iesiri in strainatate, contacte externe soldate cu prea putine rezultate concrecte. De fapt, aceleasi obiective ar fi fost atinse cu mai multa eficienta si mult mai ieftin prin intermediul postei electronice sau al Internetului.

Mentionam ca banii proveniti dintr-un proiect de cercetare desfasurat cu Alianta Nord - Atlantica (NATO) nu pot fi folositi pentru salarii, dar nici nu sint intrebuintati nici la investitii in dotari; destinatia lor exclusiva este cea a finantarii deplasarilor reprezentantilor conducerii IFT. Printre altele, s-a reprosat administratiei faptul ca aceasta distribuie si banii putini in mod preferential spre unele laboratoare in care lucreaza protejati ai conducerii. De asemenea, s-a observat existenta unei note telefonice de 4 milioane lei, in conditiile in care numai citeva persoane au acces la linii telefonice exterioare. Nemultumirea unei parti a salariatilor a ajuns pina acolo incit s-a cerut un Control al Curtii de Conturi pentru a verifica modul in care au fost gestionati banii Institutului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ift iasi bucuresti ministerul cercetarii romeo anghelache nato
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1571 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032637 (s)