Eveniment-Social

Cercul de informatică „Programare cu răbdare” este prezent în județul Iași în cinci licee

Publicat: 29 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

„Programare cu răbdare” este titlul unui proiect (inter)național, început de lectorul universitar doctor Bogdan Pătruț, de la Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Constantând că informatica este un domeniu de prezent și de viitor și că în Iași există multe locuri de muncă în domeniu, bine plătite și care oferă satisfacții deosebite tinerilor angajați, domnul profesor a inițiat în urmă cu un an un cerc de informatică pentru elevii din orașul natal, Bacău.

Pornit inițial ca un cerc de interes local, care a atras peste 300 de elevi, proiectul a căpătat amploare și, în ianuarie 2020 a ajuns în peste 23 de licee și școli din România, ba chiar și la elevii din diaspora. Acum numărul de elevi este de peste 850.

Proiectul a ajuns și în județul Iași, cu ajutorul unor profesori pasionați, care doresc să ofere mai mult elevilor interesați de noile tehnologii. Astfel, Liceul Economic Administrativ din Iași, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” au fost primele licee ieșene care s-au alăturat comunității naționale „Programare cu răbdare”, din care mai fac parte și licee de prestigiu din țară, precum Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, Liceul „Ioan Slavici” din Timișoara etc.

De asemenea, în județul Iași, cercul este prezent și la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, precum și la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos.

Î: Cum ați început, domnule profesor?

Am început prin a forma un grup de elevi de diferite licee din zona Bacăului, dar, deși m-am așteptat la doar 20-30, au venit peste 150 chiar de la prima întâlnire. Am apelat la colegii mei de la Facultatea de Informatică din Iași, precum Simona-Elena Vârlan, Paul Diac, Cristian Vidrașcu, precum și la studenți și colaboratori din mediul IT, care au avut rezultate deosebite. Informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piața forței de muncă. Totuși, numărul de ore de informatică din școală este insuficient în contextul evoluției domeniului IT în toate domeniile de activitate. Apoi elevii sunt diferiți unii de alții și nu toți sunt atrași de aceleași domenii din informatică. Unora le place algoritmica, pentru alții grafica e mai interesantă, iar alții vor să dezvolte propriile proiecte.

Î: E nevoie de răbdare în programarea calculatoarelor?

R: Da, e nevoie de răbdare atât din partea elevilor, când învață, cât și din partea profesorilor, când le predau. Elevii trebuie să știe că nu se obțin rezultatele imediat, ci după mult efort. Profesorii au și ei nevoie de răbdare față de elevi. Copiii de azi sunt sensibili, inteligenți și creativi. Ei chiar vor să învețe, dar depinde de profesori, de noi ca educatori, să reușim să ne apropiem de elevi. să îi ghidăm în procesul de învățare. Azi se pot găsi cunoștințe de informatică la tot pasul, pe Internet, dar profesorii trebuie să îi îndrume să aleagă cele mai potrivite lucruri de care au ei nevoie. Și pentru aceasta e nevoie de mare răbdare. 

Î: Unde și cum sunt organizate centrele locale? Ce elevi vin la ele?

R: Centrele sunt organizate în general în școli și licee și accesul elevilor este gratuit. În general, am găsit profesori implicați, care reprezintă modele educaționale pentru elevii lor. De fapt, pot spune că mai degrabă ne-au găsit ei pe noi. Erau mulți profesori care desfășurau o activitate de cerc în diferite școli și au aderat la proiectul nostru, la denumirea noastră, pentru că astfel copiii se simt că fac parte dintr-o comunitate puternică, pot să învețe unii de la alții, se pot crea prietenii frumoase. Elevii învață de toate, depinde de centrul unde se duc sau de grupa din care fac parte. Unii sunt orientați spre olimpiade și alte concursuri școlare, alții pe dezvoltarea de aplicații și lucrul în echipe la proiecte complexe, alții pe partea de matematică aplicată, alții vor să creeze roboței programbili sau jocuri pe calculator, iar alții pur și simplu vor să își clarifice unele noțiuni din programa școlară. În pauze copiii fac mișcare, ascultă muzică, beau un suc, de fapt se simt bine și totul are un caracter relaxant, nonformal.

Î: Ce invitați ați avut la aceste activități?

R: Ne-au trecut pragul oameni care inspiră, între 22 și 82 de ani. Astfel, pe lângă Petru și Bianca de la WellCode sai Cristian Dascălu, vlogger-ul care a refuzat ofertele companiilor Facebook și Google, am avut și alți tineri deosebiți printre invitați: Tamio Vesa Nakajima și Vlad Dascălu sunt doi foști olimpici internaționali, medaliați cu aur. Tamio este acum student la Oxford, iar Vlad a lucrat trei ani la Google Zurich. 

Dar am avut invitați și nume grele ale învățământului informatic din țară, precum prof. univ. dr. Stelian Niculescu, prof. univ. dr. Adrian Atanasiu, conf. dr. Marin Vlada sau oameni care au adus medalii pentru România, precum profesorii Szabo Zoltan, Adrian Panaete și Marius Nicoli, Paul Diac etc. Printre invitați au fost și profesorul Ștefan Andrei (Lamar University, Texas), Simona Vârlan și Paul Diac (UAIC), Tiberiu Socaciu (USV), dar au venit și tineri de la Codette, o organizație care promovează programarea în rândul fetelor.

l-am avut invitat și pe domnul Leo Yeung din Hong Kong, care venit la copii cu o valiză plină de senzori, motorașe și microcontrollere, apoi a făcut o demonstrație practică cu roboții pe care i-a dezvoltat.

Am organizat și întâlniri în care au venit oameni din alte domenii STEM, precum cercetătorul Silviu Gurlui (care ne-a făcut o demonstrație cu laseri) sau domnișoara Daniela Andrioaie, de la Agenția Spațială Europeană, care a arătat elevilor cum a folosit informatica în calculele necesare unei rachete.

Î: Ce alte activități organizați?

R: Am organizat concursuri cu premii pentru copii, atât începători, cât și avansați. Ce ne-a făcut cunoscuți a fost concursul de informatică pentru fete The Beauty of Code – The Code of Beauty (Frumusețea codului – Codul frumuseții), la care au participat echipe de fete din diferite orașe, iar acest concurs dorim să-l facem național, cu sprijinul doamnei profesoare Alina Gabriela Boca și a colegilor dumneaei de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.

Am organizat și două tabere naționale, la Valea Budului (Bacău), una de informatică și inteligență artificială, iar a doua de matematică aplicată. Dincolo de lecții, copiii s-au distrat, iar taberele au avut și o altă latură educativă (crearea unor relații de prietenie între copiii și profesorii de diferite etnii. S-au distrat de minune și au învățat multe și cred că s-au legat niște prietenii durabile. Drept dovadă, mulți din ei s-au întors în localitățile lor și astfel au înființat centrele locale, cu sprijinul colegilor și profesorilor lor devotați

Î: Cine vă sprijină? De ce ați mai avea nevoie?

R: În principiu, avem tot ce ne trebuie: copii dornici să învețe, profesori devotați, școli care ne pun la dispoziții spațiile, companii care premiază copiii, dar ne-am dori să avem un spațiu al nostru, unde să putem să-i aducem pe copiii cei mai perseverenți și să facem un loc al concursurilor, al discuțiilor libere pe teme de informatică și robotică. Am primit donații sub formă de mobilier și calculatoare, am mai cumpărat noi niște microcontrollere și piese pentru creat roboți, dar nu avem unde să le punem. Acum stau prin depozite și ne-ar ajuta foarte mult dacă am avea un spațiu al nostru, fie și închiriat. Dar pentru chirie ne trebuie bani.Proiectul a fost finanțat din banii personali, după care au apărut diferite companii care au dorit să investească în educația necesară în secolul 21, astfel atrăgând spre studiul informaticii elevi de gimnaziu și liceu, prin abordarea unor teme interesante, într-un mod interdisciplinar și mai puțin formal.

În primul an la cerc au fost înscriși peste 300 de elevi din Bacău și împrejurimi, din care veneau în mod regulat 80-140 elevi, la fiecare întâlnire. Începând cu septembrie 2019, proiectul a fost extins la nivel național, acum desfășurându-se în mai multe centre locale (București, Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Timișoara, Cluj-Napoca, Galați, Brăila, Tecuci, Zalău, Rm. Vâlcea, Mangalia, Tg. Secuiesc, Tg. Ocna, Adjud, Turceni etc). Proiectul a depășit granițele României, ajungând la comunitățile de români din diaspora. Astfel, un centru nou s-a înființat la Spoleto, în Italia, în colaborare cu Asociația „Ziua Unirii”, iar un altul la Școala medie „Grigore Nandriș” din Mahala, de lângă Cernăuți. Vor fi înființate noi centre și pentru copiii de la Școala Generală Românească din Chitighaz, Ungaria, precum și la o școală românească din Vârșeț. 

Orar

Marți: 14.30-15.30 – PCR 04 Iași – Colegiul Economic Administrativ din Iași, laboratoru 1/2

Miercuri: 14.00-15.00 – PCR 11 Iași – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iași

Joi:  14.00-15.00 – PCR 13 Pașcani – Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, jud. Iași

Sâmbătă

  • 10.00-11.00 – PCR 13 Pașcani – Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, jud. Iași
  • 13.00-14.00 – PCR 13 Pașcani – Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani
  • 10.00-12.00 – PCR 08 Iași – Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” din Iași
  • 10.00-12.00 – PCR 16 Târgu Frumos – Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, jud. Iași

Am găsti la „Programare cu răbdare” mulți profesori dedicați, dar și elevi entuziasmați.

Paul Colța e unul dintre elevii foarte implicați din cercul „Programare cu răbdare”.

„De când am aflat de cerc, am fost foarte entuziasmat. Faptul că pot să întâlnesc oameni cu experiență în domeniu și să mă înconjor de elevi prietenoși și determinați să învețe mă motivează să îmi depășesc limitele și să lucrez din ce în ce mai mult. Nu cunoșteam pe nimeni la prima întâlnire, dar în timp am reușit să leg foarte ușor prietenii. Consider că această comunitate conține unii dintre viitorii programatori de succes ai României.”

Paul a avut dreptate, el acum primind o bursă la Google Zurich.

Elevii se pot înscrie la adresa de mai jos, pentru a beneficia de următoarele activități gratuite, din centrul local cel mai apropiat de ei:

https://programarecurabdare.ro/inscriere

Dacă doriți să sprijiniți activitatea cercului de informatică „Programare cu răbdare”, puteți dona în contul Asociației EduSoft (cod fiscal 35276590), cont IBAN RO79RZBR0000060018249327 sau direct la https://gogetfunding.com/coding-with-patience

DATE DE CONTACT:

Tel. 0728882288 (Bogdan Pătruț)

E-mail: [email protected]

Web: https://programarecurabdare.ro/despre-cerc/

Facebook: https://www.facebook.com/programarecurabdare/

Instagram: https://www.instagram.com/programarecurabdare/

Canalul nostru de Youtube este aici: https://www.youtube.com/channel/UCFdyDe8BBM8KuVUmpedJQ1Q

FOTOGRAFII: https://www.facebook.com/pg/programarecurabdare/photos

Adauga un comentariu