Actualitate

Ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, cu maximum 400 de persoane

Publicat: 13 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf cu maximum 400 de persoane
Parada militară de 1 decembrie

Ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, cu maximum 400 de persoane, după cum s-a stabilit de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

CNSU propune ca şi în municipiile reşedinţă de judeţ să aibă loc parada de 1 Decembrie cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.

Potrivit CNSU, regulile de respectat pentru organizarea ceremoniilor de Ziua Națională:

– purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia;

– menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

– aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

– efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia;

– duratei ceremoniei este de maximum o oră.

Raed Arafat, despre parada militară

„E ziua naţională, trebuie marcată, dar în acelaşi timp trebuie să se respecte şi măsurile de prevenire şi măsurile de limitare a răspândirii virusului”, susţine Raed Arafat, precizând că detaliile cu privire la modul de organizare a festivităţilor restrânse vor fi făcute publice de instituţiile implicate.

„Vor fi activităţi foarte reduse, fără defilări, fără activităţi intense”, a afirmat Raed Arafat.

„Din ce ştiu, nu, dar urmează să se anunţe, eu ştiu că o să fie ceremonii mai restrânse, dar cu siguranţă Preşedinţia va ieşi cu anunţuri despre acest lucru şi colegii de la Ministerul Apărării”, a declarat Raed Arafat vineri, la Sibiu.

Întrebat cum va fi gestionată situaţia în cazul în care vor fi persoane care vor dori să asiste la ceremoniile care vor fi organizate, fie şi în cadru restrâns, el a spus:

„Se poate face şi prin anunţ clar, să nu vină nimeni, şi se poate face şi prin forţele de ordine care să nu permită să vină. Eu cred că dacă nu va fi paradă, lumea nu prea va veni pentru acest lucru. Totuşi, e ziua naţională, trebuie marcată, dar în acelaşi timp trebuie să se respecte şi măsurile de prevenire şi măsurile de limitare a răspândirii virusului. Pentru partea de Ziua de 1 Decembrie se va comunica oficial de către instituţiile care organizează această zi. În judeţe, aceste reguli de la Bucureşti se vor implementa şi în judeţe” a afirmat Arafat.

Ludovic Orban: „Normal că vom sărbători Ziua Naţională“

Chiar dacă restricțiile impuse de guvern în lupta împotriva pandemiei de coronavirus prevăd adunaea a cel mult 50 de persoane la festivitățile în aer liber, autoritățile au decis participarea a 400 de persoane la festivitățile dedicate zilei de 1 Decembrie.

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că Ziua Naţională se va sărbători cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, iar parada militară nu va avea loc.

„Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară. Cu siguranță nu va mai fi acea paradă (de 1 decembrie – n.r.), cu siguranță că nemaifiind parada nu va mai exista motiv ca oamenii să vină să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în niște condiții mult mai stricte care să țină cont de numărul maxim de persoane în spațiul deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli care le vom respecta cu strictețe”, a declarat Ludovic Orban.

Iluminatul festiv de sărbători, pornit pe 1 Decembrie, la Iași

La Iași, de 1 Decembrie, de ziua naţională a României, va fi pornit iluminatul festiv.

„Sărbătorile de iarnă vor fi şi ele prejudiciate de pandemie, din păcate. Eu cred că aceasta pandemie a lovit cel mai mult în tânăra generaţie, nu şcoală, nu sărbători, nu vacanţă. Numai nu au avut bieţii de ei. Vom orna oraşul, vom porni iluminatul festiv de sărbători pe data de 1 Decembrie, de ziua naţională a României. Pe care vrem să o şi marcăm într-un mod aparte având în vedere şi vremurile pe care le trăim. Nu va mai fi „Orăşelul Copiilor”, nu facem târguri de iarnă, încercam să respectăm toate aceste măsuri de izolare socială şi vom recupera, dacă se va putea”, a declarat Mihai Chirica, primar Iași.

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Imnul intonat de pe un dispozitiv electronic

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, la Iași, se va intona doar imnul național în fața Palatului Culturii și se va arbora drapelul național. Nu va exista nici fanfară și nici paradă militară.

„Pentru ziua de 1 Decembrie vom avea în vedere arborarea steagului naţional şi intonarea imnului în faţa Palatului Culturii, într-un cadru restrâns. Nu va fi fanfara, ci de pe un dispozitiv electronic audio. Vom pune în evidenţă faptul că este ziua noastră naţională. Vom pune în cutiile poştale imnul naţional, să ştie ieşenii că este ziua noastră naţională şi vom încerca să facem foarte multe evenimente online, în special pentru tânăra noastră generaţie. Nu va fi nici parada militară de niciun fel, nu scena, nu discursuri, nu vom face absolut nimic. Atât timp cât şcoala nu funcţionează nu ne permitem să organizăm niciun fel de eveniment”, a conchis Mihai Chirica, edilul Municipiului Iași.

Adauga un comentariu