Plante medicinale

Cerentelul, calmant digestiv si dezinfectant

Publicat: 25 ian. 2011

Numit in unele parti ale tarii crances, ridichioara, albeata, cerentelul creste prin paduri umede si locuri umbroase. In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina – Radix Gei – care datorita eugenolului are miros placut de cuisoare.

In traditia populara, rizomul uscat si pisat se fierbea si se folosea contra diareei, dizenteriei si tifosului. In Apuseni, decoctul se da contra enteritei, in caz de crampe, hernie, dureri de picioare.

Actiune farmaceutica:
Este dezinfectant si calmant intestinal, astringent, strange tesuturile, hemostatic, analgezic- diminueaza sau inlatura spasmele muschilor, antiviral, antiseptic, cicatrizant. Modereaza secretiile, suprima durerea destul de eficient, ajuta la coagularea mai rapida a sangelui. Datorita taninurilor are actiune astringenta, antidiareica si hemostatica, iar eugenolul rezultat din descompunerea geozidei are proprietati bactericide si calmante.

Mod de preparare:
2 lingurite de planta maruntita se va pune in 250 ml de apa rece. Se va fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea in trei reprize dupa mesele principale. 
-3 lingurite se fac tot ca mai sus si se foloseste extern la gargara sau comprese.

Pulbere de planta– un varf de cutit de pulbere fina de planta obtinuta din planta uscata macinata cu rasnita de cafea, se pune sub limba. Se tine 10 minute apoi se inghite. Este util in dispepsii gastrice, al enteritelor de natura infectioasa si hemoragiilor.

Extern, ceaiul de radacina de cerentel se recomanda in tratamentul stomatitelor si gingivitelor. Intra in componenta ceaiurilor antidiareice si pentru gargara. Se poate face de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de mesele principale.

Extern- 2 lingurite de planta pulbere se fierb timp de 10 minute in 250 ml apa. Se strecoara- se pun comprese cu lichidul acesta sau se fac tamponari sau spalaturi.
Pulberea de planta se poate aplica pe rani.

Contraindicatii

Atentie! Nu se supradozeaza deoarece provoaca greata si varsaturi; nu se utilizeaza intre mese deoarece poate produce iritatii gastro-intestinale. Ceaiul este contraindicat in afectiunile cronice hepatice si renale.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit