International

Cererea Japoniei pentru Rusia. Ministrul de externe, Yoshimasa Hayashi, cere insulele Kurile de Sud înapoi – FOTO

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cererea Japoniei pentru Rusia. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi cere insulele Kurile de Sud înapoi - FOTO
Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a transmis că cele patru insule sunt "parte integrantă" a Japoniei

Cererea Japoniei pentru Rusia poate crea un nou scandal. Astfel, Executivul japonez a comunicat din nou că vrea să îşi revendice insulele Kurile de Sud, în dispută teritorială cu Rusia, transmite dpa.

Ieri, 8 martie 2022, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a transmis că cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei, potrivit relatării cotidianului nipon Sankei Shimbun.

Cererea Japoniei pentru Rusia. Insulele Kurile de Sud, implicate într-o dispută teritorială

Având în vedere că Rusia a demarat o operaţiune militară pe teritoriul Ucrainei, Japonia continua disputa teritorială şi îşi doreşte înapoi insulele cedate.

Pe lângă intervenţia ministrului de externe, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a menţionat că este de acord cu sintagma folosită de Yoshimasa Hayashi.

Guvernul japonez revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, îl evitase timp de un deceniu în speranţa ajungerii la un acord comun cu preşedintele rus Vladimir Putin.

De menţionat este faptul că arhipelagul, aflat în dispută de extrem de mulţi ani, se afla între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Mai mult decât atât, Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.

Japonia doreşte revendicarea mai multor insule

Reamintim faptul că Tokyo, capitala Japoniei, revendică mai multe insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific.

Potrivit presei japoneze, o serie de propuneri care au fost făcute anterior de restituire iniţială a două din cele patru insule disputate, ca soluţie intermediară, au fost respinse.

Politicianul japonez Shinzo Abe a renunţat la sintagma „parte integrantă” a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziţie mai flexibilă în dispută cu Rusia în speranţa unui progres major.

Potrivit observatorilor, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arată că actualul premier abandonează această speranţă. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.

Averea mai mulţi oficiali şi oligarhi din Rusia, îngheţată de Japonia

Având în vedere că astăzi este cea de-a 14 zi de război în Ucraina, mai multe state continuă sancţiunile la adresa Rusiei. Astfel, Japonia a decis îngheţarea bunurilor a peste 30 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus. Anunţul a fost făcut de Ministerul japonez de Finanţe.

Consecinţele operaţiunii militare vizează 20 de ruşi, inclusiv pe adjuncţii şefului de cabinet al administraţiei preşedintelui Vladimir Putin, vicepreşedinţii parlamentului, liderul Republicii Cecene şi directori ai companiilor cu legături strânse cu guvernul, cum sunt Volga Group, Transneft şi Wagner.

Ceilalţi 12 vizaţi de sancţiuni sunt oficiali şi oameni de afaceri din Belarus.

Reamintim faptul că Vladimir Putin a anunţat o serie de armistiţii umanitare pentru Ucraina, însă acest lucru nu înseamnă sfârșitul războiului. Armata ucraineană a reușit să reziste încercărilor trupelor rusești de a intra ieri în orașul ucrainean Harkov.

„Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând de marţi, 9 martie, de la 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României) şi este pregătită să creeze culoare umanitare”, a anunţat Celula pentru operaţiuni umanitare a Guvernului de la Moscova, potrivit agenţiei Tass şi cotidianului Le Figaro.

Cererea Japoniei pentru Rusia de a-și revendica insulele Kurile de Sud a mai fost făcută în trecut.

Adauga un comentariu