News Flash:

Cererile de ajutor pentru incalzire se depun de maine

14 Octombrie 2010
2151 Vizualizari | 0 Comentarii
Incepand de maine, iesenii cu o situatie financiara precara vor putea depune cererile de ajutor pentru incalzirea locuintei. Pentru sezonul rece care va incepe in luna noiembrie a acestui an si se va finaliza in luna martie a anului viitor, perioada de transmitere a cererilor catre potentialii beneficiari a fost decalata cu 20 zile din cauza publicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) numarul 86/2010, care stabileste conditiile in care vor fi acordate, anul acesta, indemnizatiile pentru plata facturilor la incalzire. Anul acesta, pentru un venit net mediu lunar pe membru mai mic de 155 lei, o familie va primi o compensare de suta la suta a facturii de incalzire a unui apartament, in vreme ce pentru o treapta de venituri cuprinsa intre 540 lei si 615 lei, o familie va avea redusa nota de plata pentru caldura consumata cu doar zece procente. O familie care incalzeste locuinta cu gaze naturale va primi 262 lei, daca venitul net mediu lunar pe membru este mai mic de 155 lei, iar pentru venituri cuprinse intre 540 lei si 615 lei pe fiecare membru, o familie va primi 19 lei lunar. Cele mai mici ajutoare vor fi acordate iesenilor care folosesc lemne pentru producerea energiei termice, suma maxima acordata in acest caz fiind de 54 lei. Familiile si persoanele singure beneficiare ale ajutorului social, stabilit prin Legea 416/2001, vor primi cate 58 lei in fiecare luna de iarna. Cererile de ajutor pentru incalzirea locuintei, pentru gaze naturale, energie termica sau lemne, se depun la primaria pe raza careia potentialul beneficiar are domiciliul. Primarii vor avea responsabilitatea de a stabili dreptul, cuantumul sau, in cazul incalzirii cu energie termica, procentul cu care vor fi reduse facturile iesenilor cu o situatie financiara precara. "Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Iasi vor verifica, prin sondaj, iesenii care depun dosare pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire, amenzile in cazul celor care semneaza declaratii false ajungand pana la zece mii lei. Primele situatii vor fi aduse la noi, de catre primarii, in perioada 1-5 decembrie, pentru luna noiembrie", a declarat Andrei Buiceag, directorul AJPS Iasi. Anul trecut, aproape 150 mii de ieseni au beneficiat de ajutoare de incalzire.

Cine nu mai primeste ajutoare

Ajutoarele de incalzire nu vor mai ajunge in buzunarele iesenilor care detin utilaje de prelucrat lemnul, cum ar fi drujbele sau echipamente de prelucrare agricola, ca presa de ulei sau moara de cereale. Nici persoanele care au conturi in banca mai mari de trei mii lei sau sunt proprietare ale unor imobile, altele decat locuinta de domiciliu, sau care au terenuri ce depasesc suprafata de o mie metri patrati, in zona urbana, si doua mii metri patrati, in zona rurala, care detin teren arabil, faneata sau forestier mai mare de trei hectare, vii, livezi, gradini de legume sau flori mai mari de 1,5 hectare, nu vor mai putea beneficia de aceste indemnizatii. Pe lista bunurilor care atrag anularea ajutoarelor de incalzire mai sunt incluse si autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 1.600 centimetri cubi, utilajele agricole, precum tractoarele sau combina propulsata, dar si iahturile, scuterele de apa, barcile cu motor, salupele, autoutilitarele, autocamioanele sau orice fel de remorci, autobuze si microbuze. Guvernantii au hotarat, prin OUG 86/2010, care va fi metoda de calcul pentru stabilirea venitului net mediu lunar pentru fiecare membru al unei familii. Astfel, vor fi luate in calcul, de anul acesta, inclusiv veniturile nete care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, pensii alimentare, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar care se acorda elevilor, prin Programul National de Protectie Sociala "Bani de Liceu".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iesenii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2759 (s) | 23 queries | Mysql time :0.165924 (s)