News Flash:

Cerintele de mediu pot distruge tot ce a mai ramas din economia ieseana

17 Mai 2006
1315 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cerintele europene privind respectarea normelor de mediu pot duce la inchiderea activitatii a patru mari firme iesene •Una dintre acestea a obtinut o perioada de tranzitie pana la retehnologizare, dar o poate pierde daca nu depune documentatia completa pentru obtinerea autorizatiei de mediu

Nu mai putin de patru giganti ai economiei iesene risca sa fie inchisi pentru ca nu au autorizatie de mediu aliniata la cerintele europene. O singura firma, din 17, care intra sub Directiva privind Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii (IPPC) are autorizatie de mediu, SC Rom Trading Company SRL Iasi, iar o alta, SC Terom SA, a solicitat aviz pentru incetarea activitatii care intra sub aceasta directiva. Cinci societati comerciale cu sapte amplasamente au obtinut o perioada de tranzitie pentru aducerea tehnologiei la normele europene. Acestea au primit diferite termene de finalizare a retehnologizarii: SC CET SA Iasi (CET I) - anul 2011, SC CET SA Holboca (CET II) - 2013, SC Mittal Steel SA (fosta Ispat Tepro) - 2014, SC Ceramica SA Iasi - 2012, SC Antibiotice SA Iasi - 2010 si SC Avicola SA Iasi ferme Letcani si Razboieni pentru anul 2009.

Depunerea documentatiei

Inspectorii de la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Iasi au stabilit ca 30 iunie 2006 este data finala de depunere a documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de mediu. Cu toate ca societatea comerciala Avicola SA Iasi - ferma de la Razboieni - a primit o perioada de tranzitie pentru modernizarea activitatii, pana in prezent conducerea firmei nu a depus documentatia necesara emiterii autorizatiei. "Din cate stim, aceasta firma lucreaza la documentatie; daca nu o va depune la timp, va pierde perioada de tranzitie. In afara firmelor care au obtinut aceasta amanare, sunt societati comerciale care trebuie sa aiba autorizatia pana la finele acestui an, iar alte cateva pana la sfarsitul anului urmator. Am stabilit ca termen de depunere a documentatiei data de 30 iunie, pentru ca analizarea documentatiei si emiterea autorizatiei dureaza cateva luni, iar daca aceste firme nu depun la timp toate documentele necesare, se poate merge pana la inchiderea activitatii", a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvant la APM Iasi. Inspectorii de la mediu mai asteapta ca pe mesele lor sa ajunga documentele societatilor comerciale Fortus SA Iasi, Sayegh Conex Paint SA Miroslava (fosta SC Compania Conex), Antibiotice SA Iasi.

Directiva europeana

Uniunea Europeana (UE) a adoptat o serie de reguli comune privind autorizarea instalatiilor industriale, expuse in Directiva IPPC. Initialele provin de la abrevierea pentru Integrated Pollution Prevention and Control (controlul si prevenirea integrata a poluarii). Aceasta directiva trateaza modalitatile de reducere a poluarii din diverse surse si vizeaza suprafata intregii Uniuni Europene. Conform acesteia, toate instalatiile industriale trebuie supuse unui demers de obtinere a autorizatiilor din tarile UE. Lipsa acestei autorizatii conduce la oprirea activitatii. In ceea ce priveste autorizarile, acestea trebuie sa se bazeze pe conceptul BAT (Best Available Techniques, adica cea mai buna tehnologie disponibila), in cele mai multe cazuri BAT presupunand schimbari tehnologice radicale in ceea ce priveste nevoile de protectie a mediului. Aceasta face ca retehnologizarea (obligatorie prin directiva IPPC) sa fie costisitoare pentru societatile care sunt obligate sa respecte BAT.
Cerasela APOSTU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3343 (s) | 22 queries | Mysql time :0.206809 (s)