International

Cernobil – 25 de ani de la dezastru – VEZI FOTO!

Publicat: 12 ian. 2011

Cernobil este un oras parasit din Ucraina nordica, in regiunea Kiev, in apropiere de frontiera cu Belarus. Acesta a fost parasit in anul 1986 din cauza calamitatii nucleare de la Centrala Atomoelectrica Cernobil, care se afla la 14,5 km spre nord-vest de localitate. Pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, a avut loc o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare.

Inainte de accident, orasul a avut o populatie de aproximativ 14.000 locuitori. Din cele peste 500 de persoane aflat in centrala, la momentul exploziei, cateva au murit in urma incendiului. Alte 400 de persoane, au fost internate cu diferite diagnostice, dintre care 28 au murit in primele saptamani, iar 140 au suferit de sindrom acut de iradiere. O parte dintre acestea au murit in urmatorii ani.

Alte peste 600.000 de persoane (soldati si muncitori), cunoscute sub numele de lichidatori, aduse pentru a stinge incendiul si pentru a limita proportiile dezastrului au fost expuse la doze ridicate de radiatii. Tot cu ajutorul lor s-a construit si sarcofagul de ciment in care a fost „imbracat” reactorul si miezul topit al acestuia. Abia pe 1 mai a inceput monitorizarea apei potabile si a laptelui, iar efectul acestei masuri tardive s-a vazut in anii urmatori.

Cei care erau copii la acea vreme si care aveau in alimentatie lapte au fost predispusi cancerului de tiroida. Incidenta cazurilor de cancer la copii, care atunci aveau mai putin de 15 ani sau care s-au nascut in acea perioada, a crescut alarmant si a fost mai mare decat pe alte categorii de varsta. Astazi, zona a devenit un punct de atractie turistica, pentru cei aflati în cautarea de senzational.

Adauga un comentariu