National

Certuri si nemultumiri ale revolutionarilor

Publicat: 23 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53834;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•”Am fost pacaliti de comunisti si am predat puterea dupa ce am dobandit-o in decembrie 1989″, a afirmat ieri Nicolae Kania

Nemultumiti de toti si de toate, membrii Asociatiei 22 decembrie 1989 s-au certat ieri in Sala Galbena a prefecturii. Dupa slujba religioasa de la troita eroilor, in cursul evenimentelor tulburi de acum 15 ani si dupa depunerea de coroane de flori din partea oficialitatilor judetului, a garnizoanei Iasi dar si de catre reprezentanti ai partidelor politice, membrii Asociatiei 22 decembrie s-au intrunit in Sala Galbena a prefecturii, alaturi de primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita. „N-am vrut sa ma implic in ceea ce s-a intamplat dupa 1989, pentru ca sunt dintr-o familie de muncitori saraci”, a afirmat Constantin Serban, membru al Asociatiei 22 decembrie 1989, dar si consilier judetean. Imediat, in sala a pornit un scandal. „Adica ce, noi eram asezati mai bine?!”, a tipat unul dintre cei prezenti. Dupa cateva schimburi de replici, primarul Gheorghe Nichita a intervenit pentru a calma spiritele. „Eroii pe care azi i-am comemorat nu au cazut pentru ca noi sa ne certam si sa adresam reprosuri unii altora. Este un moment in care ar trebui sa analizam cat si ce am reusit sa facem pana acum. Astazi ar fi cel mai bine sa comemoram martirii revolutiei si sa lasam pentru alte zile astfel de discutii nepotrivite”, a mentionat Gheorghe Nichita. Dupa care, primarul municipiului a parasit sala lasandu-i pe nemultumiti sa-si continue disputa.
„Am fost prostiti de catre cei care au astazi puterea in Romania. Noi am preluat-o de la comunisti pentru ca, ulterior, sa ne pacaleasca oameni precum Ion Iliescu, Petre Roman, Traian Basescu veniti din esaloanele 2 si 3 ale fostei conduceri anterioare anului 1990. Iliescu, de altfel, nici nu este revolutionar, iar el si cei din preajma sa nu au facut altceva decat sa puna mana pe cascaval. Toti au ajuns in frunte si s-au imbogatit iar pe noi ne-au uitat. Costica Guna a luptat cu arma in mana iar acum sta intr-o garsoniera amarata”, a tinut sa adauge Nicolae Kania, presedinte al Asociatiei 22 Decembrie 1989. Viorel Andrei, un alt membru al asociatiei, l-a acuzat pe Doru Tigau, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean, ca era de fapt un comunist care dupa revolutie a pacalit grupul de ieseni care preluasera puterea in judet, spre deosebire de alte judete, precum Bacau, unde si in acest moment cei care i-au alungat pe comunisti si au format o structura temporara de putere locala au reusit sa-si mentina pozitia, spre deosebire de cei din Iasi care au fost inlaturati. Acesta a mai tinut sa adauge ca oamenii aflati pe strada au trecut indiferenti pe langa revolutionarii si grupul oficial aflat la troita eroilor din decembrie 1989, fapt care dovedeste in opinia sa repulsia cetatenilor fata de revolutionari, considerati vinovati de schimbarea in rau produsa in Romania dupa 1990.
Bogdan CATANESCU

Adauga un comentariu