Vocea farmacistului

Cervicita acuta

Publicat: 14 sept. 2011
7

Infectia colului uterin (cervicita) acuta sau cronica este probabil cea mai frecventa afectiune ginecologica, intalnindu-se la mai mult de 50% din totalitatea femeilor intr-un anumit moment in cursul vietii.
 
Factorii cauzali principali sunt reprezentati de Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae si virusul Herpes simplex. La acestia se mai adauga Trichomonas vaginalis si Candida albicans. Cu toate ca nu produce direct cervicita, papilomavirusul (HPV), agentul etiologic al condiloamelor acuminate vulvare, vaginale sau perineale, poate determina si infectia colului, jucand totodata un rol important in etiologia cancerului de col uterin.
   
Tablou clinic. Cervicita acuta se manifesta prin:
leucoree – este simptomul principal si constant al cervicitei acute. Aceasta scurgere vaginala anormala are un aspect diferit in functie de agentul etiologic implicat, dar in general este mucopurulenta, de culoare galbena sau verzuie, iar uneori poate avea striuri sanguinolente;
durerea abdominala – este absenta in cervicitele acute, dar daca inflamatia colului este insotita de o salpingita, aceasta poate fi prezenta;
disconfort pelviperineal – frecvent leucoreea este insotita de usturime si prurit  (mancarime) vulvar si poate fi acuzata o senzatie de umiditate;
infertilitate – leucoreea groasa, aderenta, acida poate afecta spermatozoizii, impiedicand fertilizarea.
  
Examenul obiectiv local evidentiaza colul uterin edematos, de culoare rosie si prezenta de zone congestive, granulate, confluente.
 
Investigatiile paraclinice care se pot efectua sunt: colposcopia (evidentiaza alterarea microangioarhitecturii, cu cresterea marcata a capilarelor de la suprafata exocolului, care dau aspectul caracteristic de „punctuatie” difuza, cu marginile slab delimitate), examenul citologic Papanicolau (se constata prezenta unui numar crescut de leucocite polimorfonucleare si histiocite; uneori e posibila identificarea agentului etiologic), examenul bacteriologic al secretiei genitale (identifica agentul sau agentii etiologici responsabili de aparitia cervicitei), studiul mucusului cervical.
 
Tratamentul cervicitei acute depinde de: varsta pacientei, agentul etiologic, severitatea afectiunii, prezenta complicatiilor. In plus, va fi tintit pe agentul etiologic implicat (de exemplu, in cervicita trichomoniazica se va administra oral Metronidazol si intravaginal Tricomicon sau Clotrimazol ovule, iar tratamentul partenerului cu Metronidazol este obligatoriu etc.).

Adauga un comentariu