Boli si tratamente

Cervicita. Diagnostic si tratament

Publicat: 04 apr. 2011
7

Diagnosticul cervicitei poate fi stabilit prin intermediul examinarilor clinice care permit vizualizarea leziunilor si inflamatiilor de pe colul uterin. Aceasta consta in examinarea zonei pelvine cu ajutorul speculului (instrument care permite indepartarea peretilor vaginului) si al colposcopului (instrument optic care ofera o imagine marita a colului uterin) . Medicul va urmari aspectul peretilor uterini si ai vaginului si va inregistra urmele de roseata, leziunile sau inflamatiile.

9 semne ale cervicitei  

Cervicita poate fi diagnosticata si prin efectuarea testelor specifice infectiilor cu gonoree sau chlamydia. Rezultatul pozitiv al acestora poate fi un indiciu clar al posibilitatii prezentei ranii pe col.

De asemenea, cervicita poate fi depistata si prin intermediul testului Babes-Papanicolau care consta in analizarea microscopica a tesuturilor recoltate din interiorul vaginului.

Tratamentul cervicitei
Trebuie efectuat cat mai repede de la aparitia ranii, din cauza ca aceasta are o capacitate de extindere si evolutie rapide, existand un risc real de dezvoltare a cancerului de col uterin. Tratamentul cervicitei variaza in functie de cauza acesteia. O medicatie specifica pentru cervicita cauzata de infectiile bacteriene (chlamydia, gonoreea etc.) este formata din antibiotice precum aciclovirul care este recomandat pentru contracararea herpesului genital. De multe ori, tratamentele cervicitelor  cauzate de infectii virale nu sunt decat paliative, nevindecand in totalitate leziunile.

De obicei, tratamentele cervicitei pe baza de antibiotice au raspunsuri pozitive, insa in cazurile in care simptomele si ranile colului persista, se va apela la alte variante pentru distrugerea tesuturilor afectate precum electrocoagularea, electrocauterizarea, crioterapia, terapia prin laser. Insa rareori se ajunge la astfel de interventii, in cazul cervicitei fiind suficiente tratamentele medicale standard.

In tratamentul cervicitei se recomanda si terapii hormonale, mai ales daca este vorba de femei aflate la perioada de menopauza.

Daca se constata faptul ca cervicita este cauzata de bolile cu transmitere sexuala, atunci este recomandat ca si partenerul sa urmeze tratamentul, astfel incat sa se anuleze posibilitatile de recidiva ale infectiei. Pe durata tratamentului sunt interzise raporturile sexuale.

 

Adauga un comentariu