Eveniment-Social

CET a ramas fara carbune

Publicat: 21 feb. 2011
1

@ Dezastru la Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iasi SA! @ Grupurile de la CET II Holboca vor fi inchise mai mult ca sigur astazi, din cauza lipsei de carbune @ Ieri la amiaza, stocurile termocentralei abia daca depaseau 700 de tone, cantitate suficienta pentru functionarea utilajelor timp de o zi @ In disperare de cauza, sefii CET Iasi au dispus inchiderea grupurilor de la Holboca si pornirea unui grup energetic mare la CET I 

Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iasi SA a ramas fara carbune. Doar 700 tone de huila mai erau ieri in stocurile termocentralei de la Holboca, cantitate suficienta numai pentru o zi. Este pentru prima data cand grupurile energetice de la CET II Holboca vor fi oprite din cauza lipsei de carbune. Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie disperata sunt nenumarate, vinovati pentru situatia creata fiind sefii termocentralei si cei ai municipalitatii. Contractul de huila incheiat cu SC Vitol SA nu a fost inca finalizat, astfel ca aceasta va aduce carbune doar dupa ce termocentrala plateste cantitatile in avans.
In disperare de cauza, ieri, sefii CET Iasi SA au dispus oprirea grupurilor energetice de la Holboca si suplimentarea cantitatilor de gaze naturale la CET I. Informatiile au fost confirmate de surse, sefii termocentralei nedorind sa faca vreun comentariu. Directorul Dorin Ivana nu a raspuns la telefon, iar responsabilii cu comunicarea din cadrul institutiei au sustinut ca nu pot oferi informatii vizavi de cantitatile de combustibil.
Conform mai multor surse din cadrul institutiei, cota de gaz furnizata de SNGN Romgaz SA a fost suplimentata de la 12,5 mii metri cubi la 22 mii metri cubi. La aceste cantitati se adauga si un consum de pana la 10 tone de pacura pe ora. Si asta pentru a porni un grup energetic mare de la CET I, care sa poata asigura caldura pentru clienti, dar si sa produca energia electrica contractate.
Oficialii municipalitatii sustin ca au situatia sub control, la Iasi urmand sa mai ajunga, in urmatoarele zile, carbune. „Stiu ca s-a facut comanda si nu vor fi probleme din acest punct de vedere. Avem carbune si urmeaza sa mai aducem”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.

Pierderi de 3 miliarde lei pe zi

Chiar daca ar urma sa aduca carbune in urmatoarele zile, acesta nu poate fi ars imediat. Cel putin 10 ore dureaza dezghetarea lui si apoi descarcarea in halele de la Holboca. In aceste conditii, CET II va functiona doar cu doua cazane mici, grupul energetic care produce caldura si energie electrica urmand sa fie trecut in rezerva. Inchiderea grupurilor de aici si functionarea numai pe gaz si pacura la CET I duc, insa, la crearea unor pierderi uriase. Un calcul simplu arata ca functionarea preponderenta a utilajelor de la CET I duce la pierderi de 3 miliarde lei vechi pe zi.
De altfel, situatia financiara a termocentralei este mai mult decat dezastruoasa, SNGN Romgaz SA amenintand in nenumarate randuri cu sistarea livrarilor de gaze naturale. Datoriile catre aceasta depasesc 40 milioane lei, o parte dintre ele fiind esalonate pentru o perioada de cinci ani.

Comentarii
 • Inchiderea grupurilor de aici si functionarea numai pe gaz si pacura la CET I duc, insa, la crearea unor pierderi uriase. Un calcul simplu arata ca functionarea preponderenta a utilajelor de la CET I duce la pierderi de 3 miliarde lei vechi pe zi.
  Cat e de simplu calculul? L-ai facut? Cine a zis ca apar pierderi de „3 miliarde lei vechi pe zi”.De unde ai scos aceasta cifra domnule scriitor? Te-ai interesat ca poate asa era prevazut a se functiona? De unde ai atata inversunare ca sa scrii intruna despre CET si numai lucruri urate?
  Ce inseamna „dezastru la CET”? Iti dai seama ce porcarii scrii? Cunosti cumva sensul adevarat al cuvintelor? Sa stii ca functionarea CET I cu o incarcare adecvata este chiar mai ieftina decat cea a CET II. Mai calculeaza.

 • comentez si eu pt ca sunt in cunostintza de cauza….d-nul CHAris…sau cum te-o chema de unde ai ajuns la concluzia ca cet 1 merge mai ieftin decit cet2? inseamna ca nu cunosti deloc sistemul, intr-adevar ziristul a stiut f bine ce a scris, cet1 merge pe pirdere atit timp cit functioneaza, iar cet 2 merge pe profit, asta sa o stie toata lumea, plus ca acopera dotoriile cet1 atitta timp cit functioneaza, cet1 din cauza ca este depasit de mult ar fi trebuit sa fie inchis dar cum acolo lucreaza toate „pilele” sefilor….asa ca domnule ziarist ai perfecta dreptate

 • Hei domnule „gygy”!
  Spune-ne cum poate CET II sa aiba profit daca functioneaza doar 3 luni din 12? De unde iti vin banii pentru salariul de peste restul anului? Nu vezi ca din cauza huilei, CET II este o capusa? Calculeaza cat costa tona de huila daca o aduci la CET iarna si-ai sa ajungi la concluzia ca CET II nu poate avea profit pentru ca functioneaza si putin si cu multe avarii. Stie scriitorul pe care il feliciti cate avarii a facut CET II in ultimile 3 luni? Adauga si costurile acestora la asa zisul profit al CET II. Mai calculeaza. Succes!

 • V-a indoctrinat fostul lider de sindicat pe toti cei care afirmati ca sunteti din sistem. Sustineti ceva eronat. Cum poate o centrala care functioneaza cu un singur grup doar 3 luni pe an sa asigure asa salarii pentru cei 500 de salariati ai CET II. Cum sa scoata profit la nivel de an. CET II este o capusa a societatii comerciale CET Iasi. Sistemul in care zici ca esti este putred pentru ca huila e departe, e scumpa si agregatele sunt ca vai de ele. Faceti calcule corecte, adaugati tot ce consuma CET II si apoi trageti concluzii. S-ar putea ca trebuie inchis CET II, pentru ca multi clienti se vor debransa datorita reclamelor facute in BZI de acest faimos ziarist.

 • v-ati gasit voi sa va dati cu parerea despre ce profit are cet 2 acum cind ati auzit ca sa va inchide definitiv cet1 . aflati dragilor ca cet 2 cit functioneaza 4 luni pe an va duce si pe voi in spate pentru ca in aceste 4 luni, cet 2 are un profit zilnic de 2 miliarde lei vechi , in timpt ce la cet 1 se functioneaza tot timpul anului cu un deficit de 500 milioane lei vechi zilnic.
  nu va mai dati cu parerea spunind ca agregarele din cet 2 sint invechite , dar cele din cet 1 din 1965 cum sint ?
  care sint costurile de productie in cet 1 si care sint in cet 2. se vede de la o posta ca rentabilitatea este mai mare in cet 2 . aproape toti din cet 1 sinteti pile si neamuri ale acestei conduceri de rahat care v-a bagat in faliment. multumiti-i lui ivana ca s-a intors ca sa va ocrotesca cind trebuia sa fiti dati afara iar acum trageti ponoasele.

 • Lucrez in sistem de aproape 30 de ani si mereu a fost disputa CET I-CET II,in CET I au lucrat mereu cei cu nasul pe sus si care au fugit de munca si s-au ascuns in birouri.Acum cind fortati de imprejurari sefii CET au semnat disponibilizari si pentru asa zisii ingineri din birori ,ura e si mai apriga!Sint citiva frustrati cu facultate pe hirtie , care au fost dati afara fiindca oricum nu aveau habar ce este cu ei si de ce iau salar!In ce priveste functionarea CET I produce energie la costuri inzecite fata de CET II.De aici ies banii fiindca CET II merge zilnic pe profit mare si in citeva luni de functionare se acopera cheltuielie pentru absolut tot!Profitul zilnis este calculat scazind combustibilul,salariile,taxele si o groaza de alte cheltuieli.Pe cind in CET 1 aplicind acelasi calcul si indiferent de cit se produce tot in ‘gaura’ imensa iese datorita costului la gaz!CET II Holboca nu este lasat sa functioneze la capacitate maxima si sa scoata banii necesari iesirii din colaps a CET-ului fiindca cei din CET I nu ar mai avea nici o justificare a prezentei la serviciu!La Holboca au murit si s-au imbolnavit zeci de persoane datorita prafului de carbune inhalat mereu!Cei din CET I ,poate nu toti habar nu au cum e acolo,au fugit mereu de problemele din CET II!Li s-a parut ca colo e „batalion disciplinar” si sint doar idioti ,de asta isi permit in necunostinta de cauza sa ponegreasca!Rusine si blestem pentru angajatii cu pile care habar nu au pentru ce iau salar!

Adauga un comentariu