Eveniment-Social

CET nu poate asigura consumul de energie termica al orasului

Publicat: 26 ian. 2000

•Sistarea importurilor de gaz metan din Federatia Rusa si greva feroviarilor au pus sub semnul intrebarii producerea agentului termic

RA Termoficare a reluat furnizarea apei calde menajere la 50 de asociatii de locatari, mai precis la 8% din populatia orasului. Respectivele asociatii de locatari, situate in Centrul Civic, Tatarasi si Tudor Vladimirescu au achitat energia termica pe luna octombrie 1999. Furnizarea apei calde la doar 50 de asociatii de locatari se datoreaza faptului ca agentul termic livrat de CET are temperatura scazuta. Pe magistralele 1, 3 si 5 temperatura agentului termic variaza intre 78 – 80 grade Celsius iar pe magistralele 2 si 4 nu se inregistreaza mai mult de 74 grade Celsius.

Pentru temperaturi exterioare de – 13 grade Celsius, graficul de reglaj prevede ca agentul termic sa fie livrat la o temperatura de 121 grade Celsius. „Parametrii scazuti ai agentului termic au afectat incalzirea tuturor locuintelor din oras. Temperatura din case s-a diminuat pana la 15 – 18 grade Celsius. Speram ca CET sa reia furnizarea agentului termic in parametrii prevazuti in graficul de reglaj”, a precizat Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare. In urma cu doua zile, conducerea RA Termoficare a decis sa furnizeze apa calda menajera doar la asociatiile de locatari care au achitat facturile pentru energie termica la nivelul lunii septembrie.

Promisiunea cu furnizarea apei calde menajere la 211 asociatii de locatari, care intruneau conditia impusa de RA Termoficare, nu s-a realizat. La doar doua ore dupa ce RA Termoficare a inceput furnizarea apei calde, parametrii agentului temic livrat de CET s-au redus la jumatate din valoarea prevazuta in graficul de reglaj. Pentru a preveni dezechilibrarea sistemului hidraulic si pentru asigurarea incalzirii locuintelor, RA Termoficare a trebuit sa faca o noua selectie a asociatiilor de locatari pe criteriul achitarii facturilor pe luna octombrie 1999.

Mentionam ca CET nu a putut asigura parametrii agentului termic deoarece i-a fost diminuat debitul de gaz metan. In decembrie 1999, CET a primit o cota de 50.000 mc/ora iar in prezent primeste intre 2.000 – 8.000 mc/ora. „Am platit importul de gaze dar nu primim nimic. Nici Dispeceratul National de Gaze nu a putut sa faca ceva in acest sens. Presiunea scazuta a gazului metan din productia interna si faptul ca au fost sistate importurile din Federatia Rusa ne-au adus in situatia de a sustine cu mare greutate productia agentului termic. Greva feroviarilor a blocat cateva garnituri cu carbune si pacura. Actualul debit al gazului metan nu ne permite sa facem mai mult. Din pacate nu stim cand va fi rezolvata aceasta problema”, a declarat Ion Mihai, directorul Sucursalei Electrocentrale Iasi.loading...

Adauga un comentariu