News Flash:

CET trece in parohia municipalitatii

25 Iunie 2002
744 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Local a votat ieri protocolul de preluare a CET-ului in administrarea Primariei. Astfel, potrivit protocolului, creditele pentru aprovizionarea cu carbune a termocentralei iesene ar putea fi contractate tot de Guvern. Acest lucru este stabilit si de ultima Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care stabileste unele conditii de functionare a termocentralelor ce au trecut in administrarea consiliilor locale, printre care si cea de la Iasi. Creditele necesare aprovizionarii termocentralelor cu combustibil vor fi contractate de catre Ministerul Administratiei Publice Locale, urmand ca acesta sa incheie contracte de subimprumut cu consiliile locale.
Raman insa cateva semne de intrebare, pentru ca actul normativ stabileste trei variante de finantare a aprovizionarii cu combustibil. Una dintre variante ii recomanda Consiliului Local sa finanteze din surse proprii aprovizionarea cu combustibil, ceea ce pentru bugetul local ar fi aproape imposibil, deoarece ar fi vorba despre vreo 900 de miliarde lei. Cealalta varianta se refera la contractarea de credite bancare de catre municipalitate garantand cu patrimoniul propriu.

CET - ul preluat cu datorii?

Cu toate ca atat Simirad, cat si directorul CET au spus ca termocentrala a fost preluata fara datorii, consilierul liberal Dan Carlan a sustinut contrariul: "Preluam o datorie de 140 de miliarde lei pe care trebuie s-o suporte bugetul local. Suma reprezinta cam cat repartizam noi pentru invatamant intr-un an".
Simirad a contracarat insa cu argumente politice critica consilierului liberal. "PSD aplica o politica de dreapta cu termocentralele, iar PNL, un partid de dreapta, se opune. De fapt, Guvernul vrea descentralizarea sistemului national de termoficare. Este o stupizenie ca liberalii se opun", a declarat Simirad.
Cu toate disputele iscate in jurul acestui subiect, trebuie mentionat insa ca, potrivit protocolului, Termoelectrica Iasi a scapat de povara rambursarii imprumutului de 15 milioane de dolari pe care l-a contractat in anii anteriori pentru a retehnologiza centrala de la Holboca. Atat pentru rambursarea ratelor de capital, cat si pentru plata costurilor aferente creditului vor fi alocate sume din impozitul pe venit catre bugetul local.
Mai mult decat atat, pierderile de peste 500 de miliarde lei ale termocentralei de la Iasi au fost anulate prin inregistrarea noii SC Termoelectrica Iasi la Registrul Comertului, cu capitalul social diminuat cu valoarea pierderilor inregistrate pana la sfarsitul lunii mai anul curent.
Daca insa noua societate nu va fi inregistrata in Registrul Comertului pana pe 30 iunie, Consiliul Local pierde toate aceste facilitati.
Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014628 (s)