Arheologie

Cetatea Argamum / Orgamé

Publicat: 11 feb. 2014
Cetatea Orgame/Argamum este situata la 7 Km Est de satul Jurilovca pana pe malul lacului Razim, in punctul numit “Dolojman”. Cercetarile arheologice din 1926 – 1932 si din 1965 pana in prezent au permis dezvelirea unor importante monumente si schitarea istoriei cetatii pentru mai bine de 12 secole de functionare.
Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astazi al Romaniei mentionata intr-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost intemeiata la mijlocul sec. VII i.Hr. de catre grecii din Asia Mica cu cel putin o generatie inaintea cetatii Istros/ Histria, intr-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si din prima epoca a fierului.
Vezi si Cetatea Poienari, una din resedintele lui Vlad Tepes
Din perioada arhaica dateaza un impresionant complex funerar din necropola cetatii ce a apartinut unui personaj important din prima generatie de colonisti; perioada clasica este ilustrata printr-un segment al zidului de incinta, edificii si cuptoare situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criteriu familial in necropola cetatii; patru bazilici paleocrestine (unul dintre complexe a fost descoperit in afara cetatii); epocile elenistica tarzie si romana timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii pastrate pe platoul argamens, dincolo de sistemul de aparare al cetatii romano-bizantine. Cetatea romano-bizantina avea o suprafata de aproximativ 2,6 ha, o forma aparent triunghiulara cu opt turnuri, sase contraforturi (bastioane) si doua porti principale.
Vezi si Misterele Iasului: Fortareata acoperita de pe dealul Catalina – FOTO 


loading...

Adauga un comentariu