Info Turism

Cetatea Argamum – Tulcea

Publicat: 04 ian. 2012
9

Situata in comuna Jurilovca, judetul Tulcea, pe malul lacului Razim, pe Capul Dolojman, Cetatea Argamum, cetate de origine greco-romana, a aparut in antichitate cu numele de Orgame ca fiind prima asezare atestata de un izvor scris (Hekataios Milesius). Cetatea Argamum a fost fondata de colonistii greci veniti din Asia Mica, catre mijlocul sec. VII a.C. pe ceea ce era anterior malul Marii Negre, azi malul complexului Razelm Golovita. Vestigiile orasului grecesc sunt suprapuse cu cele din epoca romana tarzie. Cetate anterioara Histriei este prima asezare de pe teritoriul tarii noastre mentionata in scrierile antice (sf. sec. VI a.C.). Daca ajungeti in aceasta zona veti ramane cu siguranta placut surprinsi de frumusetea locurilor si de peisajul zonei.

Argamum se intinde pe cca 2 ha jumatate fiind degajate urmele edificiilor epocii romane. Situl arheologic este atragator si prin amplasamentul intr-un sit natural deosebit, aflat deja in sfera Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Falezele erodate ale Razelmului ofera un peisaj spectaculos si posibilitatea unor plimbari in circuit deasupra malului si pe langa apa.

Pe langa peisajul unic arheologic, zona Capul Dolosman, unde se afla cetatea Argamum, beneficiaza de un peisaj de exceptie, fapt ce-i poate creste atractivitatea turistica. Candva punct pe rutele comerciale de odinioara care legau bazinul pontic de cel mediteranean, acum doar un loc izolat unde turistii pot ajunge cu greutate, acest loc extraordinar va intra in circuitul turistic o data cu realizarea unui drum asfaltat intre localitatea Jurilovca si cetatea Argamum.
Adauga un comentariu