Arheologie

Cetatea Bologa din judetul Cluj – FOTO

Publicat: 15 ian. 2014

Un castrum antic roman, numit Resculum este cea mai veche asezare din zona specificata in documente. A fost ridicat in jurul anului 106 D.C., drept garnizoana a Cohortei II “Hispanorum”, a carei misiune era, probabil, apararea granitei Imperiului Roman. Pe masura ce romanii au incercat sa consolideze granitele, in secolul II D.C. au fost adusi colonisti din Grecia, se crede din zona Patras.


Ruinele castrului sunt vizibile si astazi in locul numit „Gradiste„, desi majoritatea zonei a fost folosita ca suprafata agricola. In apropierea castrului exista si ruinele unei bai romane.

Vezi si Cetatea Veche a Romanului 
Pe langa castru, pe malul opus al raului Hent se afla o fortareata, mentionata pentru timp de mai multe secole ca Sebesvár si aparand pe majoritatea hartilor Evului Mediu ale zonei. Bologa a fost atestata pentru prima oara documentar in 1304 ca Sebuswar, apoi aparand nominalizata cu diverse nume, cum ar fi Sepuswar din 1324, Sebeswar – 1329, Sebeswar alio nomine Hunyadwar – 1398, Castrum regis Sebes – 1393, Castrum regis Hunyad – 1397, Sebes Varallya – 1760.


Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa impreuna cu Cetatea Bran lui Mircea cel Batran, dupa semnarea la Brasov a tratatului de alianta impotriva Imperiului Otoman in 1399.

Vezi si Cetatea Miske si legenda cocosului care doarme o data la 7 ani 
Punct strategic pe drumul care ducea la Oradea, fortareata a servit si drept refugiu pentru populatia locala in momentele de restriste. A castigat importanta in secolul XVII, cand otomanii au cucerit Oradea si impiedica actiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost dus la indeplinire. A fost distrusa insa mai tarziu de lobonti prin explozie. Turnul si o mare parte din ziduri au mai ramas inca in picioare. La mijlocul secolului XX turnul si-a pierdut acoperisul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai ramas este piatra.loading...

Adauga un comentariu