Info Turism

Cetatea Carsium – Harsova – VIDEO

Publicat: 04 ian. 2012

Cetatea Carsium este mentionata frecvent in toate documentele antichitatii incepand din secolul al II-lea p. Chr., pana in secolul al VII-lea ( Ptolemeu, Tabula Peutingeriana, Itinerarium Antonini, Notitia Dignitatum, Hierocles, Procopius, Geograful din Ravenna) cu numele de Carsum, Carsio, Carso, Carsos. Cetatea romana si romano-bizantina Carsium s-a construit, probabil, peste o fortificatie getica, inca din a doua jumatate a secolului I p. Chr. Constructiile de aici sunt de origine medievala, cu toate ca nu este exclus ca unele sa fi fost ridicate la sfarsitul antichitatii si apoi, inglobate in fortificatia tarzie.

Descoperirile arheologice ilustreaza, pregnant, existenta unei puternice vieti spirituale. Cu siguranta, multe provin din templele construite aici, dedicate unor zeitati din lumea romana a timpului. Altele au apartinut mormintelor cercetate in necropolele antice. Una din cele mai importante dimensiuni a civilizatiei de la Carsium este cea crestina. Cercetarile noi au identificat in cetate, o constructie absidata, cel mai probabil o bazilica crestina. Din sapaturile arheologice mai vechi provin vase cu simboluri crestine (pesti, cruci), opaite cu toarta in forma de cruce. In morminte au fost identificate o serie de elemente de ritual crestin. Toate acestea sunt explicabile daca tinem seama de faptul ca in secolul al V-lea Carsium figura intre cele 14 orase, resedinte episcopale din Scythia.

Potrivit cronicarului Evlia Celebi, localitatea a figurat in documentele otmane cu numele de Harisova. Din ruinele cetatii, astazi, se mai vad cateva ziduri impunatoare. „Turnul comadantului”, pe latura de nord a incintei mici, se pastreaza pe inaltimea de peste 9m. La Dunare, un zid monumental, lung de cca 40m, marcheaza zona in care a activat portul din antichitate pana la distrugerea cetatii, vreme de 17-18 secole. Orasul de astazi se ridica peste cetatea romana, romano-bizantina, medievala si necropolele acestora. Alaturi de cetate se gaseste o asezare neolitica cu o vechime de sapte milenii. Evolutia acestora este oglindita in vitrinele Muzeului Carsium. Prin marea zestre istorica, Harsova are o semnificatie cu totul speciala: este locul unde poti invata sa conviesuiesti cu propria istorie.loading...

Adauga un comentariu