Arheologie

Cetatea Colt – Hunedoara

Publicat: 28 nov. 2013
3

Cetatea Colt se afla la marginea muntilor Retezat, fiind ctitoria cneazului Candea. Ulterior, Candea a trecut la religia catolica si si-a schimbat numele in Kendeffy.
Constructia Cetatii Colt a avut rol de aparare fiind cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. La poalele stancii se afla biserica fortificata construita in aceeasi perioada de Candesti. Ea este situata pe un colt de stanca de unde probabil ii provine si numele, iar la poalele stancii se afla si o biserica fortificata, pe ai carei pereti ai bisericii se mai pastreaza inca mici portiuni ale picturii originale. Alaturi de biserica se dezvolta o manastire de calugari unde poti gasi ajutor si indrumare in a ajunge la cetate.
Cetatea se afla pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul judetean DJ 686, la intrarea pe valea Rausorului si la 3 km distanta de satul Rau de Mori. Accesul la cetate se face pe o poteca marcata ce pleaca de langa Manastirea Colt, localitatea Rau de Mori, amplasata pe Valea Rausorului, una din portile de intrare spre Retezat.

Adauga un comentariu