Calatorii

Cetatea Dacica Sucidava – Oltenia

Publicat: 23 feb. 2012
9

Vechea capitala a tribului dacic al sucilor, Sucidava este situata in vatra orasului Corabia (judetul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu. Pe terasa superioara a Dunarii se vad inca zidurile de aparare cu opt turnuri complet dezvelite ale orasului roman tarziu Sucidava (secolele IV-VI), care, impreuna cu cartierul actual, acopera o parte a orasului roman din secolele II-III, mai putin cunoscut. Au mai fost identificate baile romane (thermae), o bazilica paleocrestina (secolele V-VI) si strazi pavate. Cetatea se remarca prin „fantana secreta”, o capodopera inginereasca, menita sa aprovizioneze cu apa asezarea in timpul asediilor. Tot aici se gaseste piciorul unui pod roman construit peste Dunare in timpul lui Constantin cel Mare. Inaugurat in 328, avea o lungime de peste 2 400 de metri, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri ale antichitatii. Din pacate, podul lui Constantin cel Mare, (mentionat si de Dimitrie Cantemir in „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”) a avut o existenta scurta.

Administrativ, Sucidava a fost integrata imperiului roman in sec. II, ramanand parte a imperiului si dupa retragerea aureliana din anul 275, importanta lui crescand odata cu constructia podului peste Dunare intre Sucidava si Oescus din timpul lui Constantin cel Mare. In secolele care au urmat cetatea a cunoscut un sir lung de atacuri, distrugeri si refaceri ale fortificatiilor, existenta ei incetand in jurul anului 600, in urma distrugerii de catre slavii aliati cu avarii. Pentru cine vrea sa vada si ruinele podului de pe malul romanesc, putin mai jos, la capatul unei stradute a satului ce pare infundata, se poate observa inca piciorul de pod.

Fantana Secreta este singurul obiectiv din complexul Sucidava ramas intact. Este singura fantana monumentala de acest tip din Europa de Sud-Est din perioada romano-bizantina. Fantana capteaza la o adancime de 18 metri un izvor aflat la poalele cetatii Sucidava, la 14 metri in exterior de zidul de aparare. Monumentul a fost construit odata cu refacerea fortificatiei, in secolul VI d.Hr., de imparatul Iustinian si a ramas in functiune pana la abandonarea cetatii, un secol mai tarziu.
Adauga un comentariu