Arheologie

Cetatea dacica Ziridava

Publicat: 29 ian. 2014
Ziridava a fost o cetate dacica. Astazi se crede ca cetatea Ziridava se afla pe teritoriul judetului Arad. Enumerand orasele Daciei, geograful grec Ptolemeu (Claudius Ptolaemeus), in lucrarea sa „Geographia” mentioneaza localitatea Ziridava in extremul vest al Daciei. Acesta este singurul izvor de geografie antica mai amanuntit pentru teritoriile de la nordul Dunarii care a ajuns pana la noi.

Vezi si Cetatea dacica de la Carlomanesti 

Datele furnizate de Ptolemeu au fost analizate si verificate de Vasile Parvan in lucrarea sa „Getica”. Parvan s-a ocupat de toate localitatile mentionate. In ce priveste Ziridava, el arata ca Ptolemeu a plasat acest oras in extremul vest al Daciei, catre Tisa mijlocie, si il identifica, ipotetic, cu localitatea Cenad de azi, localitate situata pe malul stang al Muresului..
Pe de alta parte, la Cladova (judetul Arad) un numar de caramizi romane stampilate au fost descoperite in locul unde se crede ca a fost Ziridava.Pascu G. Hurezan a semnalat ca la Cladova a fost descoperit si un nou inel sigilar. 

Vezi si Cetatea dacica Costesti-Cetatuie 

Alti autori (Ion Horatiu Crisan), pe baza altor cercetari, emit ipoteza ca Ziridava lui Ptolemeu ar putea fi identificata cu localitatea Pecica, aflata tot in judetul Arad. 
O alta ipoteza situeaza Ziridava la Zarand (judetul Arad), in golful raului Crisul Alb, localitatea fiind cunoscura in Europa Centrala si sub denumirea de Sarraand.


loading...

Adauga un comentariu