Info Turism

Cetatea Dinogetia – Dobrogea – VIDEO

Publicat: 04 ian. 2012
9

Aflata in apropierea satului Garvan, comuna Jijila, judetul Tulcea, mica insula numita de localnici „Bisericuta” mai pastreaza ruinele cetatii romano-bizantine si bizantine Dinogetia. Din cate se pare, Dinogetia romana a fost la inceput in stanga Dunarii, la Barbosi, iar de la inceputul sec. IV d.C. s-a stramutat pe popina de la „Bisericuta” (Garvan), unde a dainuit pana la sfarsitul sec. VI. Sapaturile arheologice incepute de Gh. Stefan in 1939 si continuate din 1949 de un colectiv, au descoperit aproape in intregime incinta cetatii refacuta, cel mai probabil, in timpul lui Diocletian.

S-au gasit mai multe caramizi cu stampila legiunii I Iovia Scythica si in apropierea cetatii, un cuptor de ars tigla datat cu monede de la Diocletian si Maximian. Caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum si Classis Flavia Moesica, numeroase fragmente ceramice si monede din sec. I-III d.C. confirma existenta unei fortarete romane la „Bisericuta” si inainte de Diocletian, dar ruinele ei n-au fost identificate.
In sec. IV au fost inaltate in interiorul cetatii refacute de Diocletian mai multe constructii, dintre care au fost dezvelite prin sapaturi arheologice ruinele presupusului „praetorium”, ale unei basilici, ale casei („domus”) unui aristocrat s.a., iar in exterior, la cca 100m NE de incinta, in marginea garlei Latimea, ruinele unor terme.

In timpul invaziei kutrigurilor lui Zabergan (559), cetatea a fost distrusa prin foc, dupa care si-a revenit cu greu, incetandu-si existenta in ultimul deceniu al sec. VI, sub Mauriciu Tiberiu.
Asezarea, datata – pe baza ceramicii – in secolele IV-III i. e. n., evidentiaza comunitatea de forma si tipuri cu descoperirile ceramice geto-dacice din restul Dobrogei, precum si din Muntenia si Sudul Moldovei. Iata, asadar, ca imaginea pe care o avem despre Dinogetia se completeaza cu descoperirile din aceasta mica asezare, aflata in apropierea ei si apartinand, fara indoiala, „teritoriului getic”, subordonat fortificatiei de pe insula.
Adauga un comentariu