Evenimente culturale

Cetatea Enisala

Publicat: 05 iul. 2013
3
Ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale (Enisala, Enisala, Eraclea sau Herkleia, indepartandu-ne in timp) se afla la 2km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domina zona lacurilor Razim si Babadag. Cetatea Yeni-Sale are un plan poligonal neregulat, care urmeaza sinuozitatile masivului de calcar jurasic pe care este amplasata. Cercetarile arheologice au fost incepute in anul 1939 si au continuat, cu mici intreruperi, in perioada anilor 1970-1998. Materialele descoperite in urma cercetarilor arheologice si mai ales monedele bizantine, genoveze, tatarasti, moldovene, muntene sau turcesti atesta rolul militar, politic, administrativ si economic pe care l-a indeplinit cetatea.
Sepulturile dacice descoperite aici, din secolul al IV-lea i.e.n., precum si toporiscele de piatra slefuita, ceramica si oasele de mamut arata o continuitate de populare inca din preistorie. Locuirii medievale ii corespund doua niveluri de locuire. Primul, anterior construirii fortificatiei, a fost datat pe baza materialului arheologic la sfarsitul secolului al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea. Cel de al doilea nivel corespunde perioadei ridicarii zidurilor, deoarece localitatea antica Herakleia, ruinata de Avari si de Slavi in secolul VI, in timp ce fortareata militara, construita in scop militar, defensiv si de supraveghere a drumurilor de pe apa si de pe uscat de la Gurile Dunarii, a fost reconstruita in sec. XII si XIV. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic si a realitatilor istorice s-a emis ipoteza ca puterile interesate de ridicarea unei cetati situata in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, pentru controlarea traficului naval, au fost mai intai bizantinii, apoi in a doua jumatate a secolului al XIV-lea genovezii, care dispuneau de mari sume de bani castigate din comert si care erau detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra. Cetati asemanatoare, cu turnuri poligonale, se mai gasesc si mai la sud de-a lungul coastelor Marii negre, in actualele Bulgarie si Turcian unde bizantinii si genovezii au stapanit porturi si orase.
Zidurile de incinta, turnurile si bastioanele cetatii, partial conservate si restaurate, se pastreaza in cea mai mare parte pe o inaltime de 5 – 10m. Atrage atentia, ca element arhitectonic deosebit, bastionul portii principale, de origine orientala, cu arcada dubla, intalnita frecvent in evul mediu si utilizata de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanica dar si in Tarile Romane la Cetatea Neamtului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si la bisericile moldovenesti ctitorite de Stefan cel Mare.
In urma studierii portulanelor din secolele XIII – XIV, localitatea care apare sub numele de Bambola sau Pampolo a fost identificata cu cetatea Enisala. Aceasta a fost pentru prima data mentionata cu numele de Yeni-Sale in secolul al XV-lea, in cronica lui Sükrüllah. Dupa ce a a apartinut o vreme despotatului Dobrogean, si dupa acesta, voievodului muntean Mircea cel Batran, cetatea a a cazut in 1421 in mainile Turcilor. Intre 1397 – 1418, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cetatea a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci la 1419 – 1420, aici a fost instalata o garnizoana militara otomana. Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de Gurile Dunarii, pana la Cetatea Alba si Chilia (1484) si ca urmare a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost parasita. In secolul al XVI-lea, aceasta nu mai corespundea intereselor strategice si economice turcesti (otomane). Ultimul comandant otoman al cetatii este Evli Çelebi, mentionat in 1651. Ulterior cetatea cade in ruine. In 1741, circa 1600 de familii de Lipoveni se stabilesc in localitatile din jurul cetatii, adaugandu-se grecilor, romanilor, bulgarilor, tatarilor, turcilor si cerchezilor care traiau deja in zona.Adauga un comentariu