Arheologie

Cetatea Gherla

Publicat: 12 ian. 2014
Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi) a fost construita in 1540, la ordinul episcopului de Oradea Gheorghe Martinuzzi, totodata cancelar si vistier la Curtea Regala maghiara.
Cetatea a fost inaltata pe malul drept al raului Somesul Mic, la o distanta de numai cativa kilometri de ruinele castrului roman Secunda Pannoniorum si in vecinatatea micului sat Gherla, actual municipiu.

Vezi si Cetatile dacice din Muntii Orastiei  

Sub conducerea arhitectului Domenico da Bologna (1540-1551), cetatea a fost ridicata sub forma unui patrulater cu bastioane de aparare la colturi, inconjurat de ziduri groase de 3-4 metri si un sant cu apa, iar intrarea si iesirea din cetate se facea pe un pod mobil (pe latura estica), existand si accesul prin o serie de tuneluri subterane[1]. Drept materiale de constructie s-au folosit in principal pietere din ruinele cetatii Ungurasului. De-a lungul timpului a intrat pe rand in posesia mai multor familii nobiliare, inclusiv a principilor Transilvaniei – Sigismund Báthory (1580) si Gheorghe Rákóczi al II-lea (1648), devenind astfel resedinta princiara.

Vezi si Cetatea Guaita, San Marino  

La inceputul secolului al XVII-lea cetatea Gherla nu mai prezenta importanta strategica, de aceea in 1706 a fost stearsa din randul cetatilor de razboi. Cetatea a fost transformata initial in cazarma, fiind apoi abandonata si pusa la vanzare[1].
Pe 20 octombrie 1785 imparatul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla in inchisoare centrala pentru Transilvania (Carcer Magni Principatus Transilvaniae). Transformarea a urmat unei evadari in masa de la inchisoarea din judetul Trei Scaune, incident care a generat din partea nobilimii dorinta de a crea o inchisoare de securitate maxima in Ardeal.
Intre anii 1857-1860 a fost construit pavilionul central ca loc special de detinere, cu 3 nivele deasupra intrarii principale fiind amenajata locuinta directorala formata din 6 incaperi, cf proiectului arhitectilor bistriteni Danil Reschler si Ioan Reschler.

Vezi si Cetatea Colt sau Castelul din Carpati  

La 1 mai 1913 inchisoarea este transformata in institut de preventie pentru minori, unde copii studiau si invatau diverse meserii.
In timpul comunismului inchisoarea Gherla a cunoscut doua perioade distincte: 1945-1964 inchisoare politica, respectiv 1964-1989 inchisoare pentru detinuti de drept comun. Inchisoarea Gherla, una dintre cele mai vechi din Romania a devenit dupa 1989 penitenciar de maxima siguranta.
De-a lungul timpului cetatea a purtat mai multe denumiri.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit