Info Turism

Cetatea Halmyris – Tulcea – VIDEO

Publicat: 24 ian. 2012
9

Cetatea Halmyris, situata la 2,5 km Est de satul Murighiol, pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, in punctul cunoscut sub numele de “Bataraia”, “GenevizKaleh”, “Cetatea” sau “Cetatuia”, pe soseaua ce duce de la Tulcea la Dunavatul de Jos. Ruinele de langa Murighiol au fost cunoscute inca de la sfarsitul sec. XIX unde au fost identificate locuinte getice inca din sec. VI-V i.Hr.

Cetatea Halmyris este o cetate romana intemeiata intr-o zona cu urme de locuire din sec. VI-V si IV/III – II/I i.Hr, care a cunoscut mai multe etape in evolutia sa: fortificatie romana de pamant (ultimul sfert al sec. I); castrul de piatra – sediu al legiunilor I Italica si XI Claudia Pia Fidelis si statie a flotei Classis Flavia Moesica – inceputul sec. II – al treilea sfert al sec. III d.Hr.; cetate romana tarzie in al treilea sfert al sec. III – primul sfert al sec. VII d.Hr. In sec. al IV-lea insa cetatea a cunoscut o deosebita inflorire, devenind unul dintre cele mai importante orase ale provinciei Scythia Minor lucru dovedit de ridicarea basilicii episcopale, in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare.

Cetatea romana-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca. 2 ha cu 15 tunuri, trei porti si trei valuri de aparare. Principalele monumente dezvelite si in parte, restaurate sunt: Poarta de Nord, Poarta de Nord-Vest, Poarta de Vest, Thermae-le, Edificiul nr. 1 si Bazilica paleocrestina cu cripta martirica ce adapostea osemintele lui Epictet si Astion, crestini martirizati in cetate in timpul lui Diocletian (anul 290).

Adauga un comentariu